Afbeelding

Wethouders nemen kijkje bij Boerderij Dekker

Zakelijk

TWENTERAND - Als je bij Boerderij Dekker het erf oploopt, merk je al snel dat het meer is dan “alleen” een akkerbouw- en tuinbouwbedrijf. Johan en Mariëlle zijn niet alleen hard aan het werk op hun bedrijf, ze zetten zich ook enorm in voor hun medewerkers. “Onze werknemers en stagiaires hebben heel verschillende niveaus. Ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt zijn hier aan het werk”, vertelt Johan Dekker terwijl hij samen met zijn vrouw het bedrijf laat zien aan de wethouders Aimée van der Ham en Roel Koster en bedrijfscontactfunctionaris Jacqueline Tuinbeek van de gemeente Twenterand.

“Het is vooral Johan die engelengeduld heeft”, vertelt Mariëlle lachend over haar man. Johan legt uit dat hij het enorm leuk vindt om met mensen bezig te zijn. “We doen hier niets op tijd”, vertelt Johan en geeft aan dat inderdaad soms veel van zijn geduld wordt gevraagd. Wethouder Aimée van der Ham is onder de indruk: “Johan en Mariëlle hebben niet alleen een boerderij, maar ook een sociaal opleidingsbedrijf”. Leren is dan ook een belangrijke factor op het bedrijf. Zo houdt Mariëlle zich bijvoorbeeld bezig met het “Kabouterpad” en onderhoudt zij de Facebookpagina “Katoo in de kas”. Het Kabouterpad is onderdeel van een scholenproject waarbij leerlingen gedurende drie maanden één keer per maand langskomen en spelenderwijs kennis krijgen over het werk in de kas.

Maar natuurlijk wordt er ook hard gewerkt op Boerderij Dekker. Mariëlle richt zich vooral op de kassen, waar de groente biologisch wordt verbouwd en Johan houdt zich bezig met de akkerbouw. In 1911 is de vader van de oma van Dekker begonnen met het boerenbedrijf. In1968 was het een gemengd bedrijf en kwam de vader van Johan aan het roer. Johan en Mariëlle hebben het bedrijf in 2010 overgenomen. Voor Mariëlle een hele overgang. Na 20 jaar voor de klas te hebben gestaan, besloot zij samen met haar man het bedrijf te runnen. Iets waar ze tot op de dag van vandaag nog geen spijt van heeft.

Ook Johan is enthousiast. “Mijn werk is mijn hobby en mijn hobby is mijn werk”, vertelt hij terwijl hij de winkel op het erf laat zien waar de seizoensproducten worden verkocht. Ook de snijkeuken, waar bijvoorbeeld soepgroenten worden gesneden, toont hij vol trots. “We verkochten wel bosjes soepgroenten, maar naar schoongemaakte en gesneden groenten bleek veel vraag te zijn”, legt hij deze uitbreiding uit. Aan klanten geen tekort. Naast verschillende bekende restaurants, maar ook verzorgingstehuizen in de regio weten veel klanten de biologische groenten van Johan en Mariëlle te vinden.