Beekman met Yolande.
Beekman met Yolande.

Theaterproductie ‘Alias Maurits’ gaat in voorbereiding voor 2025

Uitgaan en cultuur

VROOMSHOOP - Na tien jaar komt er een opvolger van de voorstelling ‘5 april 1945’. In april 2015 genoten pakweg 1150 bezoekers in het volgepakte theater van het toen net geopende Het Punt in Vroomshoop van vier indringende voorstellingen, getiteld ‘5 april 1945’. Na 70 jaar kwam de bevrijding van Vroomshoop weer volop tot leven en dat op een meeslepende wijze. De angstige gijzeling langs het kanaal wekte afschuw en ontzetting. De daaropvolgende bevrijding, compleet met een jeep met Canadese soldaten, zorgde voor opluchting, ontroering en voor een ware feeststemming.

De Vroomshoper Hans Nieboer tekende voor het schrijven van het script. Er was sprake van geweldige acteerprestaties door jong en oud en de jonge regisseur Jennifer Veltink verdiende daarvoor alle lof. Muzikaal leider, componist en pianist Gezinus Veldman stuwde de kopergroep van de Harmonie Vroomshoop tot grote hoogte. Oud-lid en oud-dirigent Henri Gerrits van de Vroomshoopse muziekvereniging zorgde voor de aansprekende arrangementen voor de kopergroep. Joost Visser werkte als slagwerker mee, evenals voice-over Alberto Stegeman. De reacties op de voorstellingen waren zeer positief en menigeen sprak de wens uit dat er een vervolg zou komen, op welke wijze dan ook.

‘Alias Maurits’ wordt de opvolger

Ter gelegenheid van 80 jaar bevrijding heeft het 4 mei comité Vroomshoop besloten dat dat vervolg er inderdaad in 2025 komt. Hans Nieboer heeft de uitdaging weer opgepakt. Hij kwam min of meer bij toeval in aanraking met Philip Beekman uit het Groningse Beerta, een van de vijf kinderen van wijlen Jaap Beekman, die op 21 december 2012 was op geboren in Zwolle. Na de bevrijding woonde Jaap Beekman in Kloosterhaar en nadien opnieuw in Zwolle, waar hij op 15 november 2010 op 90-jarige leeftijd overleed. Philip Beekman leverde authentieke verhalen over zijn vader aan, die Hans Nieboer in het script verwerkte.

Jaap Beekman was tijdens de Tweede Wereldoorlog geheim agent en telegrafist en werkte samen met de verzetsgroep Salland op het droppingsterrein in Stegeren. Jaap Beekman had in de oorlog de schuilnaam Maurits. In Londen was de opleiding tot telegrafist/marconist en daar trad Jaap Beekman in het huwelijk met de Zwitserse geheim agente Yolande Unternahrer. Yolande ging samen met bekende andere geheime agentes het verzet in Frankrijk steunen, maar moest dit met de dood bekopen. Nog niet op de hoogte van het wrede lot van zijn prille echtgenote in het beruchte concentratiekamp Dachau, voegde de gedropte Jaap Beekman zich als lid van de verzetsgroep Salland bij de droppingsgroep Stegeren. Van daaruit onderhield Maurits intensieve zendcontacten met het hoofdkwartier in Londen om de droppings en de bevrijding voor te bereiden. Het was een spannende tijd in Stegeren en ook in Vroomshoop. Daar werd aan de Vriezenveenseweg de salonwagen van ondernemer Jan Jacob de Groot overvallen door KK’ers uit kamp Erika. Dat had niet veel later tragische gevolgen voor de eigenaar van de salonwagen en voor de Vroomshoopse verzetsman Jan van der Haar.

Sterke formule uit 2015 opnieuw van toepassing

Deze intrigerende en fascinerende verhaallijn uit de Tweede Wereldoorlog berust voor 100% op waarheid en vormt de basis van de theaterproductie ‘Alias Maurits’. Het is een meeslepend epos over oorlog, verzet, liefde, verraad en bevrijding, die zich in Londen, Dachau, Stegeren en Vroomshoop afspeelt.

Het mooie is dat de krachten van 10 jaar geleden bij de theatervoorstelling ‘5 april 1945’ in 2025 opnieuw worden gebundeld met een inbreng van Vroomshopers en oud-Vroomshopers. Jennifer Jansen-Veltink voert weer de regie. De muzikale invulling kent dezelfde uitvoerenden en Alberto Stegeman is opnieuw de voice-over. John Mulder zorgt opnieuw voor de begeleidende beelden. Aan licht en geluid, uniformen en kleding, waarbij uniformen en andere attributen wordt veel aandacht besteed. De data van de uitvoeringen van ’Alias Maurits’ zijn bekend: vrijdagavond 4 april, zaterdagavond 5 april, zaterdagavond 12 april, vrijdagavond 2 mei en zaterdagsvond 3 mei 2025 in het theater van Het Punt in Vroomshoop. Berichten over en kaartverkoop et cetera zullen later volgen.

Auditie voor ‘Alias Maurits’ op 1 juni 2024

Op zaterdag 1 juni aanstaande wordt er vanaf 10.00 uur in het theater van Het Punt aan de burgemeester Koetjestraat in Vroomshoop een auditie voor ‘Alias Maurits’ gehouden, die wordt geleid door regisseur Jennifer Jansen-Veltink. Er spelen ruim 40 personages in de theaterproductie ‘Alias Maurits’ mee. Degenen die mee willen doen, worden verzocht dit uiterlijk 15 mei 2024 aan te geven op de website https://aliasmaurits.nl Daar staan de rollen van de theaterproductie ‘Alias Maurits’ vermeld, waaruit een keuze gemaakt kan worden. Wie neemt de uitdaging aan? Medio juni 2024 wordt met het repeteren begonnen, dat moet uitmonden in vijf indrukwekkende theatervoorstellingen in april en mei 2025.

Afbeelding
Beekman met baret.
Beekman met hoed.