Afbeelding

Radeloos, redeloos en reddeloos

Columns

We beleven landelijk gezien barre tijden. Het parlementsgebouw wordt gerenoveerd en de begroting gaat over de kop naar twee miljard. De belastingbetalers, wij dus, betalen het gelag. Voor alle duidelijkheid; dit laatste woord eindigt op een g. Eigenlijk is er geen begroten aan, sombert demissionair minister Hugo de Jonge. Toch goed dat dit demissionair kabinet Rutte met een voorjaarsnota komt en Prinsjesdag voorbereid. Anders zou het helemaal een puinhoop worden, want de vier formerende politieke partijen bakken er niets van.

Onderlinge wantrouwen heerst en de renovatie van de Tweede Kamer wordt nog duurder met al die achterkamertjes. Waar is de nieuwe bestuurscultuur met transparantie, waar met name NSC-voorman Pieter Omtzigt zo voor pleitte? Men heeft meer de X-factor dan de gunfactor, zo blijkt uit het venijnige en vijandige getwitter van PVV’er Geert Wilders. Het flinke rechtse kabinet moet er komen, maar niemand weet hoe. Intussen schreeuwt ons land om oplossingen, denk alleen maar aan de woningbouw en het onderwijs.

De gemeente Twenterand moet nog op korte termijn een flinke achterstand op het bouwvolume inhalen. Doet me met enige weemoed terugdenken aan oud-burgemeester Bert Meulman van de gemeenten Den Ham en Hardenberg, die afgelopen zaterdag bij de ultieme derby tussen vv Den Ham en Vroomshoopse Boys een van de 600 aandachtige toeschouwers was. Bert Meulman werd steevast euforisch als hij bouwkranen aan het werk zag en pleitte altijd voor economische groei, gepaard gaande met voldoende huisvesting en goede voorzieningen.

Maar terug naar de landelijke malaise van dit moment. De normvervaging gaat alle perken te buiten. In de treinen en ook in de bibliotheken is het niet meer veilig door allerlei agressief gespuis. De jeugdzorg komt handen en voeten en vooral geld tekort om ongewenst gedrag te corrigeren. Het onderwijs scoort slechter dan ooit en het wordt steeds onaantrekkelijker om voor de klas te staan.

Oorlogen in Oekraïne en de Gazastrook en, helemaal niet hilarisch, lachgascilinders in de afvalverwerking zorgen bij de verwerker Twence voor aanzienlijk lagere winstcijfers. Daarvan ondervinden de Twentse gemeenten en Berkelland de negatieve gevolgen. In 2013 werd door Twence 9,5 miljoen Euro winst geboekt, waarvan 7 miljoen naar de deelnemende gemeenten ging. Een jaar daarvoor was dat nog een bedrag van 16 miljoen, die de gemeenten aan dividend ontvingen. Lachgascilinders zorgden voor een schadepost van 3 miljoen euro, een financieel en moreel diepterecord. Om de impact van dividend voor een gemeente te schetsen kan verwezen worden naar de komst van Het Punt in Vroomshoop in 2015, dat mede door de opbrengsten van Cogas gerealiseerd kon worden. Zo zijn er meer voorbeelden in de gemeente Twenterand.

Sommige gemeenten zien met angst en beven de herdenking van de gevallenen op 4 mei naderen. Bewakers worden ingezet om protestacties tijdens de twee minuten stilte te voorkomen. Het is toch treurig gesteld met ons land. Het lijkt wel het Rampjaar 1672 van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, die werd aangevallen door legers van Engeland, Frankrijk en de bisdommen Münster en Keulen. De regering was radeloos, het volk redeloos en het land reddeloos. Agressie, anarchie en wetteloosheid heersten alom en de staatsgezinde regent Johan de Witt werd samen met zijn broer Cornelis door een woedende menigte gelyncht. Zo erg is het nu gelukkig niet. Wel bedreigen zinloze agressie, geweld en normloosheid ook nu onze over het algemeen beschaafde samenleving. Hoogste tijd om scherpere grenzen te stellen en een offensief van waarden en normen te beginnen.