Afbeelding
B.AMAN

De patrijs in Twenterand

Natuur en milieu

TWENTERAND -  Vorig jaar heeft de Groene Loper een bericht geplaatst met de oproep om waarnemingen van de patrijs door te geven op: groenelopertwenterand@gmail.com. Onder een van de deelnemers zou een boek over de akkervogels beschikbaar gesteld worden.

Naast de waarnemingen van een groep vrijwilligers, die actief zijn gaan spotten, zijn alle waarnemingen van bewoners die zijn doorgegeven geregistreerd op de website van de boerenlandvogelmonitor.

Deze registratie bleek achteraf een succesvol instrument om, in bepaalde gebieden binnen Twenterand, de beheersovereenkomsten van het anlb te behouden. Kortom registreren heeft zeker nut.

Eén van de inwoners uit Twenterand was zeer actief in het frequent doorgeven van gesignaleerde patrijzen. De meldingen werden zelfs voorzien van foto’s en filmpjes met de patrijzen. Dit was Leon Keijzer uit Vriezenveen.

Besloten is dan ook dat hij het boek, welke beschikbaar is gesteld door Landschap Overijssel, zou krijgen voor zijn actieve inzet en zijn vele meldingen met gesignaleerde patrijzen. Afgelopen week is Leon bezocht en kreeg hij tot zijn grote verrassing het boek overhandigd door Marja van Harten [zie foto]. Marja is werkzaam bij Landschap Overijssel, waar zij onder andere de vrijwilligers van de boerenlandvogels coördineert.

Men zegt: “Via Leon willen we alle mensen die patrijzen hebben doorgegeven bedanken en hopen dat ze ook in de toekomst waarnemingen blijven doorgeven. Alleen door gezamenlijk inzet kunnen we ‘Wies met de Patries’ en daarmee bescherming van alle kritische soorten in Twenterand tot een blijvend succes maken.”