Afbeelding

Berghuis meer dan alleen drogisterij met breed assortiment

Zakelijk

WESTERHAAR - Al bijna 100 jaar is de winkel van de familie Berghuis een begrip in Westerhaar. Op 1 januari 1925 schreven de opa en oma van Raymond Berghuis zich in bij de Kamer van Koophandel. In de kruidenierszaak op de hoek van de Hoofdweg met de Sluiskade verkochten zij allerhande producten. Toen de ouders van Raymond de zaak overnamen werd het een drogisterij met ook artikelen voor woninginrichting. In 1996 - Raymond runde inmiddels samen met zijn ouders de zaak - verhuisden zij naar het Kervelplein. Wethouder Aimée van der Ham en bedrijfscontactfunctionaris Jacqueline Tuinbeek lieten zich door het ondernemersechtpaar bijpraten over hun winkel.

Raymond en Diana kijken enigszins geëmotioneerd terug naar de begintijd aan het Kervelplein. “We hebben hier een moeilijke start gehad”, vertelt Raymond. “In de eerste week dat we opengingen, raakten we in een paar dagen tijd niet alleen onze (schoon)moeder kwijt, maar onze vaste medewerkster Irma overkwam hetzelfde, beiden in de leeftijd van rond de vijftig jaar.” De reacties van de klanten waren enorm hartverwarmend, zo laten ze weten “Dan merk je dat de hele gemeenschap van Westerhaar met je meeleeft”, vult Diana aan.

Voor van alles terecht

In de begintijd aan het Kervelplein was het postkantoortje gescheiden van de winkel. Inmiddels is het postkantoor met de wenskaartenafdeling geïntegreerd in de winkel en is de winkel meer dan alleen een drogisterij. ”We hebben heel veel randassortimenten erbij gekregen”, vertelt Raymond. “Toen de speelgoedwinkel verdween, hebben we ook speelgoed in het assortiment erbij gekregen. Net als later (kinder)boeken en woonaccessoires.” Ook biedt de drogisterij een bijzondere service. “Als een klant iets zoekt, dat wij niet op voorraad hebben, bestellen wij het en is het de volgende dag binnen”, vertelt de ondernemer. Wethouder Van der Ham ziet dat als positief. “Je kan hier echt voor van alles terecht. Mooi om te zien dat deze ondernemers zo meegaan met de tijd, met de wensen van de klanten”, complimenteert de wethouder het echtpaar.

Trots

Op de vraag van de wethouder waar het echtpaar trots op is, zeggen beiden: “We zijn er trots op dat we als team dit werk kunnen doen en hiermee iets kunnen betekenen voor de gemeenschap van Westerhaar.” Raymond benadrukt daarbij nog eens: “Dat geeft ons een boost om door te gaan, wat niet altijd even makkelijk is.” De ondernemer legt uit dat het stel de laatste jaren een moeilijke tijd achter de rug heeft. Niet alleen op het gebied van de winkel met onder meer corona en de winkel die tijdelijk slecht te bereiken was, maar ook op het gebied van zijn gezondheid. “Dan blijkt toch maar weer dat gezondheid je kostbaarste bezit is”, aldus de ondernemer.