Jacqueline Fikkert draagt de Jumbo vol vertrouwen over aan Martin Veltkamp.
Jacqueline Fikkert draagt de Jumbo vol vertrouwen over aan Martin Veltkamp.

Bijna honderd jaar Fikkert in Vriezenveen

Zakelijk

VRIEZENVEEN - Een eeuw geleden telde Vriezenveen maar liefst 50 kruideniers. Eén van die kruidenierswinkels aan huis was van de opa van ondernemer Jacqueline Fikkert. In het jaar 1925 opende hij zijn kruidenierszaak met de naam Salvé 5-500 en daarmee was hij de eerste van drie generaties Fikkert met een kruidenierswinkel in Vriezenveen. 

Door Petra Sibma

Jacqueline is de derde generatie in de levensmiddelenbranche en trad in 2007 in de voetsporen van haar opa en haar vader. Met ingang van 17 februari komt met de overdracht van Jumbo Fikkert aan Martin Veltkamp een einde aan ’99 jaar Fikkert’.

Overdracht vol vertrouwen

“Net geen 100 jaar Fikkert dus. Dat realiseerde ik mij ineens toen ik de beslissing had genomen om het bedrijf aan Martin over te dragen. Maar de tijd was er rijp voor”. Jacqueline vertelt dat ze iets eerder stopt dan altijd haar bedoeling was. “Maar doordat Martin op mijn pad is gekomen is alles in een stroomversnelling terecht gekomen. Hij past hier goed en we hebben dezelfde insteek wat betreft aansturing en beleid. Daarom draag ik de winkel vol vertrouwen aan hem over”. 

Het voelt als een luxe voor de 51-jarige Jacqueline dat ze samen met haar man in goede gezondheid aan de invulling van haar tweede levensfase mag beginnen. “Ik heb geen kinderen. Daarom was een vierde generatie met een kruidenierswinkel sowieso geen optie. Des te fijner is het dat ik met Martin een goede opvolger heb gevonden”. 

De toekomst

Wat Jacqueline na 17 februari gaat doen weet ze nog niet precies. “Er zijn wel plannen, maar ik verplicht mijzelf om het eerste half jaar even niets te doen zodat ik kan ondervinden hoe dat voelt. Als ondernemer sta je altijd ‘aan’. Eigenlijk weet ik niet eens hoe het is om niet te werken”. 

Wat voor Jacqueline wel vaststaat is dat ze samen gaan genieten van de vrije tijd die ze krijgt. “Ik ga proberen de winkel los te laten”. Wat de toekomst van de Jumbo betreft zijn Jacqueline en haar opvolger Martin unaniem. “Er gaat eigenlijk niets veranderen. De winkel draait gewoon op dezelfde voet door met hetzelfde team medewerkers. Alleen de naam verandert. Jumbo Fikkert wordt Jumbo Veltkamp”.

“Sinds september 2022 loopt Martin al met mij mee en is hij veel op de winkelvloer te vinden geweest zodat het team en de klanten hem al konden leren kennen. Daardoor verloopt de overdracht soepel”, zo vult Jacqueline aan. Bovendien neemt Martin 22 jaar ervaring binnen de supermarkt-wereld mee. “In allerlei functies en in verschillende supermarkten. Van vakkenvuller tot filiaalmanager”, zo vat Martin het kort samen. 

Het verleden

In 2007 nam Jacqueline de stap om de winkel van haar ouders over te nemen. Haar vader was toen al meer dan 40 jaar actief in de levensmiddelenbranche in Vriezenveen. Op zijn 21e nam hij de winkel van zijn ouders over toen zijn vader overleed en opende de deuren van de Spar supermarkt, op de hoek van het Westeinde en de Harmsenweg. ”Toen mijn vader mijn moeder leerde kennen ging ook zij meehelpen in de winkel en mijn oma was tot haar 82e het vertrouwde gezicht achter de vleeswaren”. Jacqueline weet het nog goed. Later verhuisden haar ouders met de winkel naar de huidige locatie van de Jumbo omdat er aan het Westeinde te weinig parkeerplaatsen waren. De Spar werd toen C1000. Een aantal grote verbouwingen en moderniseringen verder en 17 jaar later zit de ’99 jaar Fikkert’ erop. “Binnen onze familie zijn we niet gewend om niet te werken”. Jacqueline is benieuwd hoe het haar bevalt.

Op zaterdag 17 februari is er van 10.00 tot 15.00 uur in de Jumbo aan de Krijgerstraat in Vriezenveen gelegenheid om Jacqueline de hand te schudden onder het genot van een kop koffie met wat lekkers. De winkel sluit die dag om 18.00 uur. 

In de week daarna vinden er in en rond de Jumbo iedere dag leuke festiviteiten plaats ter gelegenheid van de overname. Meer nieuws hierover op de facebook pagina van de Jumbo.