De familie Jansen.
De familie Jansen.

Bakkerij Jansen in Den Ham viert eeuwfeest!

Zakelijk

DEN HAM – Bakkerij Jansen aan de Esweg 63 in Den Ham bestaat 100 jaar. Ter ere van dit jubileum is er op zaterdag 11 november aanstaande een Open Huis van 15.00 uur tot 17.30 uur. De familie Jansen heet iedereen dan graag van harte welkom!

Beginjaren

Op 9 november 1923 trouwden Herman Jansen en Wilhelmina Willems en de dag erna begonnen ze met de bakkerij. Dat was een gedurfde zet, want het waren de crisisjaren. Toch werden het woonhuis, de bakkerij en de winkel aan de Esweg 63 toen al gezet. En het bleek een goede keuze, al was dit in de oorlogsjaren geen gemakkelijke opgave. Doordat de bakkers elkaar echter voorthielpen, met bijvoorbeeld de schaarse grondstoffen, werd het hoofd boven water gehouden. In de hongerwinter werd ook onderdak geboden aan de broers Koos en Ben de Munck. Met hen is tot het laatst van hun leven een sterke band gebleven.

Tweede generatie

In 1953 werd de zaak overgenomen door zoon Hendrik Jan Jansen en zijn vrouw Zwaantje Jansen – Jaspers. Dat wil zeggen; Herman en Wilhelmina bleven wel werkzaam in de zaak. Het familiebedrijf werd door hard werken gestaag uitgebouwd. Ook woonden de vier samen in het huis aan de Esweg.

Buurmeisje

In 1981 werden Herman Jansen en Dini Jansen – Zwiers eigenaar van Bakkerij Jansen. Nadat Hendrik Jan ziek werd en overleed bleef ook Zwaantje nog lange tijd werken in de zaak. Overigens werkte Dini al bij Bakkerij Jansen ver voordat ze in 1979 met Herman trouwde. Als 13-jarige was ze er al zaterdaghulp en op 16-jarige leeftijd kwam ze er in vaste dienst. Dini zegt lachend: “Ik was een buurmeisje van de Esweg en met Herman was het zeker geen liefde op het eerste gezicht.”

Verbouwingen

In 1997 werd de bakkerij verbouwd, er kwam een nieuwe oven en alles werd groter. In 2006 werd de winkel verbouwd en gemoderniseerd. In 2008 kwamen zoon Henrico (doopnaam Hendrik Jan) en zijn vrouw Rianne Jansen – Veurink in het bedrijf werken. En in 2019 werd de banketbakkerij vernieuwd en verbouwd. “Zo blijf je altijd wel bezig, ook door wet- en regelgeving” zegt Henrico. Heden ten dage werken vader en zoon met hun beider vrouwen in de zaak. Ook is er één banketbakster in vaste dienst en kent Bakkerij Jansen meerdere medewerksters. 

Toekomst

De familie Jansen ziet de toekomst dan ook rooskleurig tegemoet. Herman zegt: “We hebben vaste klanten vanuit de hele regio. Sommige hebben al hun hele leven brood van Jansen. Ook bij onze klanten gaat het van generatie op generatie dat ze hun brood hier halen. Er is zelfs één vaste klant, een oud-Vroomshoper, die in Oostenrijk woont. Regelmatig neemt zijn familie 15 tot 20 broden van Bakkerij Jansen voor hem mee.” En Rianne vult aan: “Met onze zoons Bas (12) en Jeroen (9) is er zelfs kans op een vijfde generatie, maar zover is het nu nog niet. Wellicht willen ze wel iets heel anders gaan doen, dat zien we te zijner tijd wel.”

Open Huis

Tijdens het Open Huis op zaterdag 11 november van 15.00 uur tot 17.30 uur kunnen belangstellenden onder het genot van een hapje en een drankje een kijkje achter de schermen komen nemen bij Bakkerij Jansen. De bakkerij en de winkel zijn die dag te bekijken. Iedereen is van harte welkom. Overigens is men die dag open van 7.00 uur tot 12.00 uur. “We vieren die dag ons eeuwfeest en dat hebben we alleen kunnen bereiken dankzij alle (vaste) klanten. Daar zijn we enorm dankbaar voor!” zegt Herman tot besluit.