Bremer Stadsmuzikanten.
Bremer Stadsmuzikanten.

Wereldpremière van de Bremer Stadsmuzikanten

Uitgaan en cultuur

VROOMSHOOP - In 1819 publiceerden de broers-taalkundigen Jacob en Wilhelm Grimm een grote verzameling sprookjes waaronder De Bremer Stadsmuzikanten. Na veel ontberingen die de vier afgedankte dieren moesten doorstaan, liep het uiteindelijk goed af. Zo gaat dat nu eenmaal in sprookjes. De ezel, de hond, de kat en de haan kregen voor hun muzikale prestaties op het marktplein in Bremen een standbeeld en er zijn films en TV series over hen verschenen. Maar de wereldpremière van het eerste optreden van dit viertal dat hun leven heeft gered in een naargeestig bos, is nooit gevierd.

Wereldpremière in Vroomshoop 

Daar komt nu verandering in. Op zaterdag 6 april in Theater Het Punt in Vroomshoop vindt deze wereldpremière alsnog plaats. Daar heeft Frank van Sesamstraat, die nu weer Frank Groothof heet, bijna persoonlijk voor gezorgd. Dat Sesamstraat imago achtervolgt hem in het geheel niet, want zijn talenten van toen laat hij via zijn Muziektheater Frank Groothof nu in het theater zien. Hij wil daarmee een nog groter en meer divers publiek bereiken. Zo bracht hij opera’s, markante composities en muzikale verhalen in een ander jasje op het podium. Je zou dit “vertheateren” kunnen noemen. Zo is het ook gegaan met Peter en de wolf en Peer Gynt. Nu zijn de Bremer Stadsmuzikanten aan de beurt.

Fantastisch familieconcert

Dat kan hij niet alleen. Er moet ook muziek bij worden gecomponeerd. Dat liet hij over aan Zoran, één van de twee gebroeders-musici Rosendahl. Zoran liet zijn creatieve brein de vrije loop en Frank schreef de tekst. Zoran kon bedenken wat hij wilde, want de muziek van de vier dieren is nooit genoteerd door de gebroeders Grimm. Frank nam de vrijheid om het sprookje wat meer naar zijn hand te zetten. Dat hebben er in de loop der eeuwen wel meer gedaan, want het oorspronkelijke sprookje is zeer kort. De heren stemden tekst en muziek op elkaar af en het was zo ongeveer klaar. Nu nog op zoek naar een uitvoerder. In het grote muzikale netwerk van Zoran kwam Erik van de Kolk naar boven. De gouden gelijkzijdige driehoek Frank, Zoran en Erik is geschetst. Nu nog het zwaartepunt van deze driehoek. Nummer vier werd, hoe kan het ook anders, de Vriezenveense harmonie. Dit nieuwe viertal maakt er een fantastisch familieconcert van en voert de wereldpremière van het oude sprookjesviertal na ruim tweehonderd jaar alsnog uit. De muziek en tekst liggen nu vast en zullen uiteindelijk Bremen wel een keer bereiken, of niet, want in het oorspronkelijke verhaal zijn de dieren nooit in Bremen aangekomen. Ze zijn in het veroverde rovershuis blijven wonen tot de dag van vandaag, als ze niet gestorven zijn.

Frank Groothof

De Sesamstraatgeneratie kan nu met hun kinderen kijken en vooral genieten van de theaterkwaliteiten van Frank Groothof. En grootouders, die de sprookjes van de broers Grimm aan hun kinderen voorlazen, zijn met hun kleinkinderen zeer welkom. Er zijn twee voorstellingen één om 16.00 uur en één om 19.00 uur. Een half uur voor de beide voorstellingen is de muziektuin geopend. Breng met uw kinderen of kleinkinderen ook daar een bezoek. Meer informatie en kaartverkoop vindt u op: www.vriezenveenseharmonie.nl