Voor: Charon Wessels en Sander Berkhof. Achter v.l.n.r.: Esther Kok, Johanneke Winkel, Daniëlle Bijenhof, Dinant Pas en Jan Vrielink. Niet op de foto: Jacquelien Berghuis en Johan Abbink.
Voor: Charon Wessels en Sander Berkhof. Achter v.l.n.r.: Esther Kok, Johanneke Winkel, Daniëlle Bijenhof, Dinant Pas en Jan Vrielink. Niet op de foto: Jacquelien Berghuis en Johan Abbink.

Koningsdag wordt weer één groot feest in Vriezenveen

Uitgaan en cultuur

VRIEZENVEEN - Koningsdag is van oudsher een feestelijke dag voor het hele gezin. In de kernen van Twenterand wordt deze dag dan ook gevierd met allerlei activiteiten. Sinds vorig jaar bruist ook Vriezenveen weer van de gezelligheid op de verjaardag van de koning. Een aantal jaren bleef het daar stil na het hijsen van de vlag. “Daar moet verandering in komen”, bedachten de gezamenlijke verenigingen in Vjenne. Vorig jaar organiseerden ze voor de eerste keer een prachtig feest op het DOS-terrein en het was een groot succes! 

Stichting Koningsdag Vriezenveen

Daniëlle Bijenhof en Esther Kok van de Stichting Koningsdag Vriezenveen verwoorden namens het bestuur dat het voor hen een positieve verrassing was dat de eerste koningsdagfestiviteiten van de stichting zo’n groot succes waren. “Het was echt een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar. Daarom organiseren we ook dit jaar weer een mooi feest op 27 april, voor jong en oud”. 

Het initiatief voor de hernieuwde koningsdagfestiviteiten komt oorspronkelijke van de Harmonie. Samen met een aantal andere verenigingen hebben we dit opgepakt en uitgewerkt”, vertelt Esther Kok van de Harmonie enthousiast. De Stichting Koningsdag Vriezenveen werd opgericht en in 2023 lieten ze voor de eerste keer van zich horen met een feestelijk programma op Koningsdag. 

Feest in eigen dorp

De samenwerking tussen de Vriezenveense Harmonie, het Historisch Museum, DOS ’37 en de Scouting Admiraal Kruys Groep bleek een succesvolle samenwerking en heeft ervoor gezorgd dat de inwoners van Vriezenveen Koningsdag weer in eigen dorp kunnen vieren. Het bestuur ontving daarop heel veel positieve reacties. Naast de verenigingen die zijn vertegenwoordigd in het bestuur, doet ook Theatergroep Stroef dit jaar weer mee. En de Danshal geeft twee leuke workshops. 

De lunchpakketjes voor de vrijwilligers worden verzorgd door Lunchroom Gewoon Bijzonder Twenterand. “Maar, als er meer verenigingen en vrijwilligers zijn die zich willen aansluiten, dan zijn ze natuurlijk meer dan welkom”, benadrukt Daniëlle Bijenhof. “Aanmelden kan via het mailadres info@koningsdagvriezenveen.nl.

De activiteiten op Koningsdag richten zich voornamelijk op gezinnen met schoolgaande kinderen en jonger. “Voor de gezinnen met jonge kinderen was er weinig tot niets te doen”, zo stellen Daniëlle en Esther vast. 

Gevarieerd programma voor het hele gezin

De feestelijkheden vinden ook dit jaar weer een gastvrij onderkomen bij voetbalvereniging DOS ’37, op sportpark Het Midden. De entree is gratis. De dag begint om 09.30 uur op het Tilanusplein, bij het Oudheidkundig Museum, met de traditionele plechtigheden zoals het hijsen van de vlag en het Wilhelmus. Na afloop vertrekt de stoet van kinderen op hun versierde fietsen onder leiding van de slagwerkgroep van de Harmonie naar het terrein van DOS ‘37 waar van alles en nog wat te doen is vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur. “De activiteiten duren tot 14.00 uur. Dit jaar blijven het terras en de bar echter wat langer open tot 16.00 uur zodat de ouders nog lekker even kunnen blijven hangen, onder het genot van een hapje en een drankje”. 

Wat is er allemaal te doen? “Natuurlijk is er een kleedjesmarkt voor de kinderen tot en met 12 jaar. Altijd leuk”. Wel even aanmelden via het mailadres info@koningsdagvriezenveen.nl. Maar er is ook een concert van de Harmonie rond 10.30 uur, springkussens, een stormbaan, bubbelvoetbal, een grabbeljurk, een loopfietsparcours etc. Er kunnen spelletjes gespeeld worden en er kan geknutseld worden. De kinderen kunnen ook geschminkt worden terwijl de ouderen genieten op het terras. Nieuw dit jaar is de voorleestent in samenwerking met de bibliotheek. Het bestuur is blij met dit nieuwe onderdeel. “Zo superleuk en educatief”. “Een grote trekpleister is vast en zeker de tokkelbaan van de scouting, die dit jaar haar 60-jarig bestaan viert”, zo is de verwachting van het bestuur. 

Het belooft dus weer een feestelijke dag te worden op 27 april, ook in Vriezenveen. Dankzij alle vrijwilligers van de stichting en ook daarbuiten en dankzij alle sponsoren. De kleurplaten voor de kleurwedstrijd kunnen vanaf begin april worden opgehaald bij verschillende locaties in Vriezenveen zoals de supermarkten. Kinderen van alle leeftijden worden uitgenodigd om hieraan mee te doen. Houd Facebook en Instagram van de Stichting Koningsdag Vriezenveen in de gaten voor het laatste nieuws.

Door Petra Sibma