Op de foto links Gertjan Ekkel,webdesigner van BrandNewWeb en rechts voorzitter Cultureel centrum Peddemorsboerderij Dirk Boswinkel. Op het scherm de dorpsstraat en uitgelicht slagerij Schaap één van de 185 winkeltjes die digitaal te bezoeken zijn.
Op de foto links Gertjan Ekkel,webdesigner van BrandNewWeb en rechts voorzitter Cultureel centrum Peddemorsboerderij Dirk Boswinkel. Op het scherm de dorpsstraat en uitgelicht slagerij Schaap één van de 185 winkeltjes die digitaal te bezoeken zijn.

‘Winkels van weleer’ nu digitaal op website Peddemorsboerderij

Uitgaan en cultuur

VRIEZENVEEN - Zoals bekend, was Vriezenveen in het verleden rijk aan kleine kruidenierswinkeltjes, voornamelijk gesitueerd aan de dorpsstraat. In de periode van 1950 tot 1960 telden er meer dan 200 plekken in de woonhuizen waar de bevolking terecht kon voor de dagelijkse kost als onder meer boter, suiker, meel en bonen. De winkeltjes werden in de meeste gevallen gerund door de vrouw des huizes, terwijl de echtgenoot op het land werkte of elders zijn bezigheden had. 

In het voorjaar van 2009 nam de Stichting Peddemorsboerderij met de inmiddels overleden oud-wethouder Hans Kobes het initiatief om het in kaart te brengen van deze unieke winkeltjes en zij konden 185 winkeltjes-aan-huis boven water halen. 

Vier boekjes Winkels van weleer

De Stichting Peddemorsboerderij heeft hier vervolgens een prachtig boekwerkje over uitgebracht, met wat wetenswaardigheden over de eigenaren. Het eerte boekje waren dan ook snel uitverkocht. Dat vroeg natuurlijk om meer en verder napluizen bracht dan ook steeds meer soms vergeten winkeltjes in kaart. Inmiddels zijn er al vier exemplaren verschenen van  ‘Winkels van Weleer’ en ook die gingen snel over de toonbank. Vooral voor de oud-Vriezenveners was dit een geweldige herinneringsduik in het verleden. 

Meer oude foto’s

Voorzitter van de stichting Peddemorsboerderij, Dirk Boswinkel, vertelt dat hierdoor ook weer veel andere herinneringen en verhalen rond de winkeltjes bij velen naar boven kwamen. Bijzondere verhalen. “Het is dan zo jammer dat we die verhalen en meer foto’s niet allemaal in die boekjes kwijt konden. Er was namelijk alleen maar ruimte voor een klein tekstblokje en enkele foto’s.” 

Daarom heeft de Peddemorsboerderij met het vele beeldmateriaal dat er nog over was een paar keer een succesvolle expositie gehouden. Het bracht ook op deze manier de mensen weer met elkaar aan het praten over ‘die tijd’ en zo komt er steeds meer informatie naar boven. Voor Dirk Boswinkel en zijn crew een aandachtspunt om ook al die nieuwe en steeds meer uitgebreide verhalen te kunnen presenteren aan de belangstellenden. Er werd sterk over nagedacht en de oplossing kwam rond de renovatie van deze mooie oude cultuurboerderij aan het Westeinde in 2022. Een nieuwe website was natuurlijk uiterst geschikt om alles in beeld te brengen. 

Website: www.peddemorsboerderij.nl

Op deze site kun je het complete jaarprogramma van cultureel centrum Peddemorsboerderij vinden en daarnaast onder andere: nieuws, verhuur, trouwlocatie, historie, etc. in een prachtige en strakke vormgeving. Behalve een heel gemakkelijke manier om kaarten voor de evenementen te bestellen, kan hierop tevens doorgeklikt worden naar ‘De winkels van weleer’. 

Ontwerper van de nieuwe website is Gertjan Ekkel, eigenaar van ‘BrandNewWeb’ (gespecialiseerd in onder meer websites), aan het Westeinde. “De website werkt perfect”, zegt Boswinkel. “Je ziet de kaart van Vriezenveen en Westerhaar waar de winkeltjes hebben gezeten, die alle zijn genummerd. Klik je er op dan zie je een foto en meteen ook veel meer informatie over die winkels. 

Een klik op de foto’s worden ze beeldscherm groot weergegeven. Bovendien kun je ook de winkeltjes selecteren  b.v. op kruideniers, bakkerij, slagerijen, etc. We kunnen dus nu heel veel informatie kwijt en ook nog eens telkens opnieuw aanvullen als het nodig is. En”, besluit hij tevreden, “het werkt op alle systemen: IPad, telefoon, enzovoorts.” 

Veel werk

Gertjan Ekkel zelf vertelt dat het een behoorlijk karwei is geweest. “Om de juiste plek te krijgen waar die winkeltjes staan was even een secuur gezoek. De GPS coördinaten, de breedte en de lengtegraad, moeten exact zijn. Want als iemand bijvoorbeeld op winkeltje nummer 15 klikt, moet dat ook precies de juiste plek zijn. Maar het is gelukt.” 

Inmiddels staan de 185 winkeltjes die in de boekjes staan allemaal in het beeld op de site. Mochten er meer verhalen boven water komen dan kan de tekst gemakkelijk aangevuld worden. 

Ruilverkaveling

Het bestuur van de Peddemorsboerderij is erg blij met dit verhaal op de site en ze zijn al weer druk bezig in gedachten met het volgende onderdeel: informatie verzamelen van de boerderijen ten tijde van de ruilverkaveling. “Dat is onze volgende zet”, zegt Dirk Boswinkel. “Als wij op deze manier dit in beeld brengen en presenteren aan het publiek, dan krijgen wij digitaal een blik in het verleden die zich langzaam maar zeker aaneenrijgt. Een blik op Vriezenveen zoals het ‘toen’ was. Dat zou toch prachtig zijn.”

De vier boekjes van 'Winkels van weleer’, in de jaren 2010 uitgebracht en van elk exemplaar zijn 1000 exemplaren verkocht. Nu zijn de winkels ook digital te bezoeken op de website: www.peddemorsboerderij.nl