René Klunder (schrijver) en Louise Bramer (illustraties) met het nieuwe boek.
René Klunder (schrijver) en Louise Bramer (illustraties) met het nieuwe boek. Foto: Klaas Dragt

Schrijversdebuut van René Klunder met ‘Karel - Magische schoenen’

Uitgaan en cultuur

Door Hans Nieboer

VROOMSHOOP - Het script van het nieuwe kinderboek Karel Magische schoenen ademt spanning en verbeeldingskracht. Boerenzoon Karel wordt vaak gepest op de basisschool, vooral door rijkeluiszoontje Gus en het meelopertje Kai. Zijn enige vriend is de slimme Duitse herdershond Castor. Karel leest graag over striphelden, die zijn fantasie prikkelen. Het leven van Karel neemt een onverwachte wending en wordt in feite op de kop gezet als hij samen met zijn vader een kringloopwinkel bezoekt en daar een paar rode schoenen koopt. Wat blijkt? Deze schoenen, eens gedragen door een priester, kunnen praten en nog sterker: die inspireren Karel om daadwerkelijk de handschoen tegen zijn pestkoppen op te nemen. Karel beleeft waanzinnige avonturen en trotseert zelfs een wolf. Het belangrijkste is dat Karel mede dankzij zijn rode schoenen leert voor zichzelf op te komen. Karel herwint (zelf)vertrouwen en wordt van een tobber een doorzetter.

Schrijver van het kinderboek ‘Karel - Magische schoenen’ is René Klunder. De 66-jarige Vroomshoper was tijdens zijn werkzaam leven 40 jaar werkzaam in het onderwijs, waarvan 12 ½ jaar voor zijn pensionering directeur van de christelijke basisschool Windesheim in Sibculo. Bij de voormalige bekende voetballer van Vroomshoopse Boys en Deto zou de argeloze buitenstaander afgaande op de titel van dit kinderboek wellicht een eigentijds vervolg op het vroegere stripboek ‘De Wondersloffen van Sjakie’ verwacht hebben. René Klunder moet er om glimlachen. ‘Nee, zo zier het boek er niet uit, al heb ik zelf als voetballer een mooie tijd gekend en speel ik nog met plezier bij de Old Stars Twenterand mee. Mijn inspiratiebron voor het boek vormt het pestgedrag, dat gemiddeld genomen 10% van de leerlingen in het onderwijs in de greep houdt. Daar had ik in de praktijk ook mee te maken en vandaag de dag speelt dat zeker ook nog. De gevolgen worden vaak onderschat en kunnen een leven lang doorwerken. In mijn script komt er uit onverwachte hoek hulp om het gepest worden om te zetten in vertrouwen in jezelf. Daarvoor hoef je geen grote schoenen te vullen, maar kan doorzettingsvermogen en het problemen bespreken en daadwerkelijk aanpakken echt helpen’, zegt René.

Tijdens zijn periode in het onderwijs schreef René al veel en graag, maar dat was vooral werk gerelateerd. Met zijn huidige vrije tijd kan dat nu uitgebouwd worden tot een kinderboek. De aimabele en bedachtzame Boshoekbewoner ging daarbij niet over één nacht ijs. ‘’Ik volgde een speciale schrijverscursus van tien maanden bij het NTI, die uitermate leerzaam was. Door mijn werk heb ik geleerd de wereld door de ogen van een kind te bekijken. Zelf kom ik uit een groot gezin en hebben we een zoon en een dochter. Dan maak je de leefwereld van, ook opgroeiende, kinderen van zeer nabij mee . Dan is het denk ik de kunst om herkenbaar voor je doelgroep te schrijven. Wie wil er nu geen superheld zijn en ook: wie wil er niet lekker in z’n vel zitten? Respect en acceptatie en ook zelfacceptatie zijn bekende begrippen. Het gaat er in zo’n kinderboek om dat in te passen in een avontuurlijk en aansprekend geheel, waarbij de jonge lezers in de huid van Karel kunnen kruipen. Heb ik zelf ook gedaan en ik ben nu zelfs al bezig om dit boek een passend vervolg te geven.”

Uitgeverij Boekscout geeft dit kinderboek uit. René benaderde een manuscriptbeoordelaar om hem bij dit schrijversdebuut waar nodig te adviseren. “Dat werkte heel goed, vooral om open eindjes te voorkomen. Het verhaal moet kloppen en moet te volgen zijn. Tegelijkertijd moet het de nieuwgierigheid prikkelen en onverwachte wendingen kennen. Zo’n kinderboek kan ook tot de verbeelding spreken door bijpassende illustraties en dat is ook gelukt.”, aldus René. Dat is op zich ook al een prachtig verhaal. Op een steenworp afstand woont kunstenares Louise Bramer, die gespecialiseerd is in portret- en modeltekeningen en -schilderen. Louise illustreerde onder meer de Twentse kinderbijbel, waaraan ook de bekende schrijver, theoloog en communicatiewetenschapper Anne van der Meiden meewerkte. Louise herinnert zich dat nog heel goed. “Wat een prachtige man was dat om mee samen te mogen werken. Hij reageerde heel gevat op een vraag van een journalist hoe hij deze klus, ook wel een monnikenwerk, had beleefd: ‘Het was een heidens karwei’. Met buurtgenoot René klikte het direct en hebben we ons in meerdere gesprekken echt ingeleefd in dit kinderboek en dat is tot uiting gekomen”, zegt Louise Bramer.

Het rijk geïllustreerde kinderboek ‘Karel - Magische schoenen’ kost € 19,50 en bevat 122 bladzijden. Het wordt in de vorm van een paperback door uitgeverij Boekscout uitgegeven en is als volgt te verkrijgen: www.boekscout.nl of bol.com. Het auteursblog is reneklunder.auteursblog.nl De helft van de royalty’s gaat naar de Kindertelefoon, waar kinderen van 8 tot en met 18 jaar anoniem met hun problemen terecht kunnen.

René Klunder (schrijver) en Louise Bramer (illustraties) met het nieuwe boek.
René Klunder (schrijver) en Louise Bramer (illustraties) met het nieuwe boek.