Afbeelding

Kunstkring Westerhaar bestaat 50 jaar

Uitgaan en cultuur

WESTERHAAR – Het is een heuglijk jaar voor de Kunstkring Westerhaar, want het bestaat dit jaar op de kop af 50 jaar. “En om dat te vieren zijn er op donderdag 7 september tal van activiteiten in en rond Kulturhus De Klaampe in Westerhaar” zegt voorzitter Hidde Visser van de Kunstkring Westerhaar.

Jubileumactiviteiten

Zo wordt op donderdag 7 september de jubileumviering kracht bijgezet met een feestelijke bijeenkomst voor belangstellenden die begint om 19.30 uur. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst is de presentatie van het jubileumboek over 50 jaar Kunstkring Westerhaar. Voorafgaand, ’s middags vanaf 15.00 uur, mogen kinderen rond De Klaampe hun eigen kunstwerk maken met stoepkrijt. En iedereen mag meedoen!

Prijsvraag

Wat ook leuk is voor bezoekers van de feestelijke bijeenkomst op 7 september is dat er kunstwerken hangen van kunstenaars en kunstenaressen die zijn aangesloten bij de Kunstkring Westerhaar. Hiervan zijn echter de namen afgeplakt en bezoekers moeten zien te achterhalen van welke artiest, welk kunstwerk is. Wie hier niet gelijk in slaagt kan vanaf zaterdag 16 september ander werk van betreffende kunstenaars gaan bekijken in Het Middendorpshuis in Den Ham. Die hangen daar een maand lang tijdens een expositie. Aan de hand van de stijl van de kunstenaar kan men dan alsnog proberen te raden van wie de werken op de feestelijke bijeenkomst waren. De prijsuitreiking is na de expositie en de prijs is een kunstwerk dat de winnaar zelf mag uitkiezen.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Kunstkring Westerhaar begon in 1973 toen Hens Runhaar vanuit Alphen aan den Rijn naar Westerhaar kwam en men hem verzocht les te gaan geven. Vijf mensen kwamen wekelijks samen en de Kunstkring Westerhaar was geboren. Hidde Visser zegt: “Hens Runhaar, Roel Klos en Taco Vrugterman, allemaal mannen van het eerste uur. Eigenlijk verdienen ze een lintje voor hun inspanningen.” Inmiddels telt de Kunstkring Westerhaar 25 leden uit heel Twenterand en daarbuiten, die eens per twee weken op donderdag om 19.30 uur bij elkaar komen in Ons Domein in Westerhaar. Op het hoogtepunt bestond de kunstkring zelfs uit 36 leden. Ook is er tegenwoordig een kidsclub van zo’n 10 tot 12 kinderen, die eens per twee weken op donderdag om 18.00 uur in Ons Domein les krijgen van Stefan Galavazi en Gerlinde Vredenborg.

Verweven

We kunnen dan ook rustig stellen dat de jubilerende Kunstkring Westerhaar al sinds jaar en dag verweven is met Westerhaar, maar inmiddels ook met de rest van Twenterand. Via Ons Domein, de zolder van de Rehobothschool [geregeld door Piet Steensma] en de oude Klaampe kwam men opnieuw in Ons Domein terecht wat nog altijd de thuisbasis is. Ook tijdens de vieringen van het 25-, 40- en 45-jarig jubileum waren er al exposities en wat dat betreft past het huidige jubileumjaar prima in dat rijtje. En dus mag de Kunstkring Westerhaar daar trots op zijn! Of zoals voorzitter Hidde Visser het zegt: “Zowel de volwassenen als de kinderen van de Kunstkring Westerhaar zijn bevlogen mensen! Ik zie de komende 50 jaar dan ook zeker rooskleurig tegemoet.”