Harald Rohof (voorzitter supportersvereniging), Derby Krommendijk (voorzitter DETO) en Ted Duursma (skik.an) voor het graffiti-kunstwerk.
Harald Rohof (voorzitter supportersvereniging), Derby Krommendijk (voorzitter DETO) en Ted Duursma (skik.an) voor het graffiti-kunstwerk. Foto: DETO

Supportersvereniging geeft DETO uniek cadeau voor 75-jarig jubileum

Sport en vrije tijd

VRIEZENVEEN - Welk cadeau geef je de club waar je hartstochtelijk supporter van bent? Die ogenschijnlijke lastige vraag moest de supportersvereniging van DETO Vriezenveen zichzelf stellen vanwege het 75-jarige bestaan van de vereniging. Het antwoord lag verrassend snel op tafel: een unieke graffiti-muurschildering op de achterwand van de tribune.

De keuze voor de kunstenaar die de muurschildering moest maken, was ook rap gemaakt. Omdat ze zijn werk kenden, trok de supportersvereniging aan de bel bij graffiti-artiest skik.an (Ted Duursma uit Vriezenveen).

Skik.an maakte de afgelopen jaren naam binnen het regionale voetbalwereldje. Zo spoot hij een indrukwekkende gorilla kop op een muur van de fitnessruimte van de FC Twente/Heracles Academie. En de ingang van de glazen kantine die Vroomshoopse Boys vorig jaar neerzette voor een inzamelingsactie sierde hij met een levensgrote afbeelding van Freddy Mercury.

“Met Ted wisten we zeker dat we iets goeds zouden krijgen”, vertelt Harald Rohof, voorzitter van de supportersvereniging. “We hadden een duidelijk idee. We wilden de achterwand van de tribune voorzien van een krachtige muurschildering. De naam DETO moest er echt uit knallen, de kleuren rood, zwart en wit moesten worden gebruikt en ons logo moest er in te herkennen zijn. Dat is allemaal uitstekend gelukt.”

De kunstenaar zelf is ook zeer tevreden over het eindresultaat. “Toen ik hoorde wat ze wilden, wist ik direct hoe het eruit moest komen te zien. Ik maakte een schets en bijna zonder wijzigingen door te voeren stemde de supportersvereniging daarmee in.”

Na het verstrekken van de opdrachtbevestiging werkte skik.an zijn ontwerp verder uit. Voor de leden van de supportersvereniging was dat het moment om de handen uit de mouwen te steken. Rohof: “Om te zorgen voor een goede basis voor Ted, hebben we de hele achterwand DETO-rood geschilderd.”

Nadat de verf droog was, ging Ted aan het werk. Verspreid over een aantal dagen maakte hij de muurschildering. “Tijdens het spuiten besloten we de oprichtingsdatum 1948 toe te voegen aan het ontwerp. Dat paste precies goed op de muur.”

In krap elf uurtjes voltooide hij zijn graffiti-kunstwerk. “Het zijn grote vlakken, dat werk altijd prettig. Alles bij elkaar heb ik iets minder dan dertig spuitbussen gebruikt.

De eerste reacties op de muurschildering zijn volgens Rohof bijna allemaal positief. “De keuze voor graffiti is natuurlijk best gedurfd. Je weet nooit hoe mensen – en dan vooral de oudere garde – er op zullen reageren. Dan is het heel fijn om te horen dat veel mensen het mooi vinden.”

Harald Rohof (voorzitter supportersvereniging), Derby Krommendijk (voorzitter DETO) en Ted Duursma (skik.an) voor het graffiti-kunstwerk.