Afbeelding

Dialectavond in Peddemorsboerderij

Uitgaan en cultuur

VRIEZENVEEN - “En weet ie woar het woord ‘plassies’ vandoan kump? ….. Van het woord placenta!”. Thea Kroese was vrijdag een van de sprekers in de Peddemorsboerderij die de Dialectavond van Twenterand kleur gaven. Thea legde op humoristische wijze uit hoe streektaal en eten met elkaar verbonden zijn. Plassies zijn speciale koekjes die in Vriezenveen gebakken werden, bijvoorbeeld rond de komst van een nieuwe wereldburger.  Haar uitleg bracht wel wat hilariteit te weeg, hoewel het product toch met plezier werd opgegeten. Want natuurlijk hadden de organisatoren ervoor gezorgd dat deze beroemde plassies een keer weer gebakken werden voor deze speciale avond.

Maart is de dialectmaand. Het bestuur van de Peddemorsboerderij sloot hierbij aan door deze avond te organiseren. In de gemeente Twenterand zijn er vier soorten streektaal te horen en in een programmaonderdeel werd dit op een leuke manier aangetoond. Anita Stegeman las een komisch verhaal voor in het Nederlands, waarna Carolien Eggers dit nogmaals voorlas. Maar dan in het Vroomshoops. Diane Drenth liet dit horen in het Westerhaars en Gert Hofman uit Den Ham deed nog eens dezelfde story uit de doeken in het Hammers. Zoek de verschillen!

Ook een leuk onderdeel was de Mystery Guest, die aangekondigd werd door Thea Kroese. Het publiek mocht vragen stellen aan een onzichtbaar persoon en met een paar hints van Thea kwam uiteindelijk Johannes Schipper van de Johannes Hoeve tevoorschijn. De welbespraakte Schipper legde het publiek meteen maar even uit hoe de familie door de ruilverkaveling naar de Dalweg was gekomen. 

Het was een gezellige avond vol mooie streektaalverhalen en het proeven van de aloude balkenbrij. Dit afgewisseld met muziek van Gerhard Rohof op de accordeon en het keyboard. Hij begeleidde zanger/gitarist Jan Nijkamp, die Vriezenveense liederen zong.

Deze dialectavond werd soepel aaneengepraat door Henriette Abbink. Ze liet het publiek ook nog even meedoen. Samen met Alfred Roelofs had ze een originele bingo in elkaar gezet. Niet met cijfertjes, maar met echt Vriezenveense woorden. Dat gaf nog wel eens plezierige verwarring, bijvoorbeeld bij de woorden eine en ien. Maar uiteindelijk kwam er toch een winnaar uit de bus: een Hammenaar! Weliswaar met Vriezenveense roots.

Tot slot las Anita Stegeman een gedicht voor van lokale dichteres Jo Smelt, ‘De Peddemorsboederij’, uit haar bundel ‘n Kastonjeboom’, gedichten in het Vjèèns’. Alle deelnemers werden door voorzitter Boswinkel bedankt en getrakteerd met een krentenwegge van de Johannes Hoeve. De mystery guest zelf kreeg een ‘Vriezenveens druppie’. 

Afbeelding