Afbeelding

Hans Pape presenteert: ‘Uitgevist?’

Uitgaan en cultuur

VRIEZENVEEN - Op 24 februari 2023 om half 11 presenteert Hans Pape zijn tweede boek. In het Historisch Museum te Vriezenveen. Hij belicht opnieuw het Vriezenveen van enkele tienallen jaren geleden. Maar nu vanuit een geheel ander perspectief.

Hans vist wel eens met zijn kleinzoon. In het Middelburgse koffiehuis is het commentaar daarop niet mals: ‘Weg met die hengel, je moet visser van mensen zijn’. Wat moet hij ermee? Hij is toch met zo’n stok in zijn knuistjes geboren? Op ‘t Vjenne, dichtbij het kanaal. Erger nog, hij is het allemaal tegelijk: er één van ‘De Visch”, visser en zelfs een vis! In ‘Uitgevist?’ leest u hoe dat in elkaar steekt en afloopt.

Die ontdekkingsreis begint aan het Westeinde te Vriezenveen en loopt van 1958 t/m 1989. U gaat met Hans op stap. Vist in het kanaal en den ‘Daarden Lääjdiek’. Bezoekt de Elthetoschool en kijkt achter de deur van de kerk. Krijgt oog voor het milieu en de (seksuele) moraal. Beetje bij beetje schildert hij opnieuw een beeld van zijn leven op ’t Vjenne van toen. Met foto’s, talrijke anekdotes, bijzonderheden en weetjes. Soms zijn die zeer vermakelijk, dan weer bloedserieus. In 1988 treft meester Hans een baan in een vissersdorp. Hij gaat er een poos in de kost bij een vissersvrouw. Ook ginds werpt hij zijn lijntje uit…

In het laatste hoofdstukken zweeft u met hem terug in de tijd. Onderweg ontmoet hij enkele personen. Van toen en soms nog van nu. Hij landt in 1958 bij de Elthetoschool. Of is het aan het strand? Doen zijn hengels er dan nog toe?

Commentaar van Drukkerij en boekhandel Van Velzen te Krabbendijke: “Dit boek komt zeker ook bij ons in de etalage: ‘Er staan héél mooie dingen in!’” Uitgevist?’ wordt uitgegeven in eigen beheer met een eerste oplage van 350. Na de publieke presentatie kunt u Hans ontmoeten en ontvangt u voor € 15,00 een gesigneerd exemplaar. Daarna verkrijgbaar bij het Historisch Museum Vriezenveen, de Chr. Boekhandel ‘De Akker’ en Rijwielhandel Smoes, alle te Vriezenveen. Na het overschrijven € 17,50 naar NL11 INGB 0002402706 t.n.v. J L Pape o.v.v. uw adresgegevens vindt u het boek in uw brievenbus.