Afbeelding

Jan Henk de Groot in Het Punt

Uitgaan en cultuur

VROOMSHOOP - Op zaterdag 29 oktober staat Jan Henk de Groot voor de vierde keer op het podium van Het Punt in Vroomshoop met zijn theatervoorstelling ‘Nuchter’. Jan Henk won onder andere de Grote Prijs van Nederland publieksprijs 2001 en de DvhN streektaalprijs in 2014 en 2020 voor zijn albums ‘Weerom’ en ‘De wolf is trug’.

Hé Jan Henk, wat leuk dat we je een aantal vragen mogen stellen. Wat vind je ervan dat je dit jaar al voor de vierde keer op ons podium staat?

“Sinds de eerste keer dat ik hier speelde, kijk ik er elke keer weer naar uit. De medewerkers van Het Punt en het publiek laten me erg thuis voelen. Vroomshoop is toch wel een uithoek voor een Groninger, maar elke keer merk ik dat de mensen een leuke avond hebben gehad en daarom kom ik graag terug.”

Je komt dit jaar naar Het Punt met een speciaal voor ons samengesteld programma, wat kunnen bezoekers verwachten van de voorstelling? En wat maakt het zo speciaal?

“In Groningen zijn bepaalde liedjes vanzelfsprekend of herkenbaar, hier moet ik harder werken. Het programma heet ‘Nuchter’, een vooroordeel over noorderlingen. Maar zijn we echt zo nuchter of juist emotionele mensen? Ik ga uit mijn hele oeuvre putten en ook nieuwe liedjes spelen. Verder hou ik het graag spontaan en bepaalt het publiek ook vaak hoe de show gaat. Ik ga in elk geval een lied zingen over de piano van de tandarts van Ede Staal en de magische inspiratie die daarvan afstraalt.”

Je komt al vier jaar in Vroomshoop voor je voorstellingen, heb je inmiddels al wat meer van de gemeente Twenterand gezien?

“Nee, ik heb wel eens in een winkel in Tubbergen gespeeld en dan sta ik toch liever bij jullie. Hellendoorn heeft een mooi streektaalfestival Zunnewende waar ik al wel zes keer heb gespeeld denk ik.”

Heb je een favoriet Twents woord? Welke is dit en waarom?

“Ik heb even gegoogeld om te kijken wat een mooi woord is en kwam erachter dat we in Groningen ook het woord slof kennen. Daniel Lohues zingt er ook over. De koekjes zijn slof, mooi toch! Ook iets wat overtijd is of niet meer eetbaar is kapot. Droge humor taal.”

Wat vind je zo leuk aan spelen in Vroomshoop? 

“Twentenaren maar ook mensen die oorspronkelijk uit Groningen komen zitten in de zaal. Er is veel herkenning. Jullie kanaal geeft scheuren in de huizen wat bij ons de aardbevingen doen. Niet zo’n leuk onderwerp natuurlijk maar als je mekaar begrijpt schept dat wel een band. Vorige keer toen ik er speelde zeiden mensen tijdens de nazit: “ Nou, tot aander joar”!”

Waarom mogen mensen Nuchter niet missen op zaterdag 29 oktober?

Mooie liedjes, gezelligheid, lachen, ontroering en vooral omdat ik de mensen niet wil missen in de zaal. Het is zo fijn dat we weer kunnen spelen als artiesten. Een avond theater is het mooiste wat er is, dus tot 29 oktober!

Theaterkaarten voor de show van Jan Henk de Groot zijn te bestellen via: www.welkombijhetpunt.nl.

Afbeelding
Afbeelding