Afbeelding

Eerste kievitsei van Twenterand

Natuur en milieu

TWENTERAND - Op donderdag 16 maart is het eerste kievitsei van Twenterand gevonden. Dat is vijf dagen na het eerste kievitsei van Nederland, dat op 11 maart in Hasselt (O) werd gevonden. Maar op dezelfde dag dat de eerste kievitseieren van Twente werden gevonden in Hengevelde. Het ei werd gevonden door Harm Jan Kerssies, voorzitter van de Hammer Vogelwacht. Hij vond het ei op een maisperceel aan de Kalkwijk tussen Vroomshoop en Westerhaar.

Het eerste kievitsei is feitelijk de start van het weidevogelseizoen. De vrijwilligers en de boeren werken samen om zoveel mogelijk legsels te beschermen bij werkzaamheden van de boeren. Die bescherming is hart nodig, omdat over een langere periode de weidevogelpopulatie afneemt. Kerssies is enthousiast als het gaat om de medewerking van de boeren langs de Kalkwijk en de Fortwijk. Hij verwacht dat veel kieviten deze week beginnen met een legsel. Wulpen, scholeksters, tureluurs en grutto’s beginnen vaak pas aan een nest vanaf de eerste weken van april.

Eigenaren van honden kunnen ook bijdragen aan voldoende rust voor weidevogels door in de maanden maart tot juli alleen met aangelijnde honden in weidevogelgebieden te wandelen.