Afbeelding

Over huwelijken en festivals

Columns

Kos is een fascinerend vakantie-eiland. Het ligt op de grens van twee landen en twee werelden, van Griekenland en Turkije. Cyprus is het voorbeeld van een soort haat- en liefde verhouding, die zich ook tot religies uitstrekt. Griekenland wordt weleens de bakermat van de democratie genoemd. Het Griekse ‘Demos’ staat voor democratie. Toevallig waren onlangs in beide landen de eerste verkiezingsrondes, waarbij ook de keuze voor een president in het geding was. Staat en religie zijn in Turkije nauw met elkaar verbonden, dat geldt niet voor Griekenland. In ‘Hellas’ en ook in Turkije zie je aanzienlijke verschillen tussen inwoners van steden en van het platteland. Een tegenstelling tussen het modernere leven en het vast blijven houden en ook koesteren van aloude gebruiken en tradities. Dat bepaalt niet zelden de keuze voor een partij en een president.

Wat je ook ziet op Kos zijn de gewortelde tradities, mooi om te zien. Een doopplechtigheid is een druk bezocht sfeervol familiefeest, waarbij met religieuze rituelen niet ontbreken. Kleurrijk en traditioneel zijn ook de trouwpartijen, waarbij het kerkelijke inzegening in de Grieks Orthodoxe Kerk steevast op de zaterdagen omstreeks 18.00 uur plaatsvindt. Het bruidspaar gaat drie keer om het altaar en wordt door de gasten op de rug geslagen om de hardheid van het leven te illustreren. Na die bijzondere schouderklopjes is het de beurt aan het bruidspaar om te proberen elkaar op de tenen te trappen. Degene die dat het best doet is naar verluidt de bovenliggende partij in het huwelijk. Ik ken mensen die bijzonder snel op hun teentjes zijn getrapt. Die zijn op Kos slecht af.

Een huwelijksfeest is niet met één dag afgelopen, maar men trekt daar wel die of vier dagen voor uit. Dan gaat Kos dus los. Ben benieuwd hoeveel bruidsparen op Kos aan kosten aan de lokale of regionale overheid kwijt zijn bij het burgerlijk huwelijk. Dan kun je beter op Kos wonen dan in Twenterand, heb ik het sterke vermoeden.

Een recent onderzoek van het bureau Perfect Wedding leerde de kosten van huwelijken in Overijssel dit jaar 5,7% zijn toegenomen. Dat valt nog te overzien. Maar dan: in de gemeente Twenterand zijn die kosten dit jaar ten opzichte van 2022 76,6% duurder geworden. De doordeweekse huwelijken in Twenterand gingen van € 283,10 naar een bedrag van € 500. Nu zijn weliswaar de gemeenten Dinkelland en Tubbergen met een bedrag van € 570 nog duurder, maar zo’n stijging ineens in Twenterand blijft bizar. Het budgetrecht inclusief het vaststellen van tarieven is aan de gemeenteraad voorbehouden. Heeft die dat over het hoofd gezien? Is Twenterand romantisch genoeg?

In ieder geval zijn de kernen in deze gemeente wel actief wat festivals betreft. Randrock is bepaald geen randverschijnsel en pakte met 7500 bezoekers voor de 20ste keer uit in het centrum van Vriezenveen, en hoe! Indrukwekkend is de inzet van liefst 200 vrijwilligers, het stevige fundament van dit succes. Bij het Turffeest in Westerhaar-Vriezenveensewijk stak men ook van wal met vele activiteiten en entertainment voor alle leeftijden. Het Forest Hill Festival in Vroomshoop beleeft op 16 en 17 juni aanstaande de primeur van twee avonden vol vertier. De Hollandse piratenavond bijt het spits af. Op zaterdagavonden is er als vanouds de Mainstage en het Rockpodium, terwijl de grote feesttent ook op zijn grondvesten zal schudden. Aansprekende Festivals in de kernen van Twenterand worden metterdaad gesteund door lokale ondernemers. Dat is een goed huwelijk, die ook nog eens geld opbrengt. Er zit toch muziek in Twenterand.