
Hoogste tijd voor minder twistveen in Twenterand
ColumnsContant geld raakt steeds meer uit. Met name senioren vinden dat maar lastig. Voor hen is de digitale samenleving echt geen fluitje van een cent. De gulden is allang al geen daalder waard op de markt, die sowieso op zijn retour lijkt. In vroegere tijden stond een warenmarkt zelfs als verplichting opgenomen in de gemeentewet. Helaas kwam de marktwerking in de kraam te pas van de gemeenten, ook van Twenterand. De ambulante handel zou het overnemen, maar steeds met lijkt het tentdoek te vallen.
Maar terug naar het verdwijnen van de bankbiljetten en munten. Daarmee verdwijnen ook kenmerkende uitdrukkingen naar de achtergrond. Als je voor een dubbeltje bent geboren, word je nooit een kwartje, is er zo een. Een dubbeltje op z’n kant, ook zoiets. De gouden middenweg raakt zoek, evenals voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Een oudere plaatsgenoot hoor ik het weer verzuchten: “Dat is mi’j geen stuuver weerd”.
Aan die uitdrukkingen over het al dan niet goeie ouwe geld moet ik denken bij de clash tussen de gemeente Twenterand en de tennisvereniging Westerhaar. Om veel meer dan ‘griepstuuvers’ draait het zeker, nu de derde de baan van de tennisvereniging Westerhaar op het spel staat. Het gemeentebestuur van Twenterand wil daarvoor de huurovereenkomst per 1 januari 2025 beëindigen. Volgens de normen van de landelijke tennisbond heeft de tennisclub niet voldoende leden, dioe een derde verlichte baan rechtvaardigen.
Dat lijkt op een verwoestende ace in de vorm van een mokerslag. De club van voorman Henk Klinkien heeft deze zogenoemde all wheather-baan hard nodig om de leden en recreanten te bedienen, juist ook in competitieverband. Een drainagesysteem ontbreekt bij dei baan en dat veroorzaakt de nodige ellende. Bij tennissen gaat het spel doorgaans snel heen en weer. Dat lijkt ook voor de effecten van het gemeentelijk sportbeleid voor de sportvoorzieningen in Westerhaar-Vriezenveensewijk. De voetbalvereniging Voorwaarts weet daar ook over mee te praten, waar het van privatiseren naar deprivatiseren gaat.
Voor de tennisvereniging Westerhaar lijkt het nu zaak het ledenaantal snel op te schroeven om het vege lijf te redden. Het vitaal houden van bestaande verenigingen en clubs is en van de ankers onder het sportbeleid van de gemeente Twenterand. In Westerhaar-Vriezenveensewijk lijkt de naam ‘Het Twistveen’ in meerdere opzichten van toepassing. Jammer, want het bieden van toekomstperspectief voor verenigingen is toch veel beter. Een gezond en vitaal Twenterand moet daarbij het streven zijn.
Een koude en kille wind waait er ook wat betreft de opvang van vluchtelingen en asielzoekers in Twenterand. Gelukszoekers moeten al aan de poort van de gemeente worden geweerd, als het aan de raadsfracties van het GBT en de PVV ligt. Het rijk moet volgens hen een schifting maken tussen oorlogsvluchtelingen, die welkom zijn, en economische vluchtelingen, die geweerd moeten worden. Door deze zienswijze kan Twenterand uitgroeien tot enige weigergemeente in Twente. Dan gaat het niet om trouwambtenaren, maar om opvang van asielzoekers.
Pikant detail is dat burgemeester Hans Broekhuizen van de gemeente Twenterand juist de asielstroom in Twente regisseert. Terecht wees hij op het feit dat binnen procedures bij het COA en de IND een door de PVV en het GBT gewenste selectie plaatsvindt en dat colleges van B&W in Twentse gemeente voortvarend aan de slag zijn gegaan met het spreiden en huisvesten van asielzoekers. Heeft ook met onderlinge solidariteit te maken. Gelukkig blijven de vrijwilligers van Vluchtelingenwerk Twenterand zich in Het Punt in Vroomshoop onverminderd voor deze doelgroep inzetten, dat verdient pas echt respect.