Afbeelding

Hartelijkheid werd voorgeleefd door Truus en Petra

Columns

Een vriendelijk woord is de sleutel van het hart. Dat gold zeker voor twee hartelijke Vroomshoopse vrouwen, van wie we vorige week afscheid moesten nemen: Truus Zomer en Petra van der Kwast. Het doorleefde rouwbeklag was massaal van jong tot oud. In het leven geldt ‘wie goed doet, goed ontmoet’. Met anderen bewogen zijn en dienen, niet heersen. Daarbij is gezag oneindig meer waard dan macht, dat vooral eigen belang dient.

Truus Zomer, die 72 jaar mocht worden, diende in allerlei functies de leefgemeenschap. Zo was ze nauw betrokken bij 150 jaar Vroomshoop en diende de hervormde kerk en nadien de protestantse gemeente te Vroomshoop in talloze vrijwilligers- oftewel Pro Deo-functies. Onlangs nog maakte Truus deel uit van de beroepingscommissie, die erin slaagde om dominee Christian Post uit Wierden met succes te laten beroepen. Ook maakte Truus Zomer onlangs nog de start van de repetities van de Revue Singers voor de Vroomshoopse Revue mee, voordat ze door ziekte niet verder kon.

Hartelijkheid hoorde ook bij het leven van Petra van der Kwast. Na de komst naar de gemeente Twenterand met haar echtgenoot Helmer Koetje ging ze met hem en met de kinderen in de Boshoek in Vroomshoop wonen, waar ze zich thuis voelden. Na 10 jaar moest Petra vanaf 31 mei 2010 daar haar grote liefde Helmer missen, die op 57-jarige leeftijd overleed. Ze zocht en vond wegen om met haar kinderen verder te gaan en haar vriendelijkheid was onder een ieder bekend.

Petra van der Kwast liet haar talenten zien bij vele bestuurlijke en toezichthoudende functies bij Het Punt, de Klaampe en bij Het Noordik. Zo waren er nog veel vrijwilligersfuncties. Dat deed Petra in alle oprechtheid en eenvoud met hart voor anderen. Na vele jaren ziekzijn is Petra op 18 maart op 58-jarige leeftijd overleden en rest nu een dierbare herinnering. Een blijvende herinnering betreft de burgemeester Koetjestraat in het centrum van Vroomshoop, waar sport, cultuur en welzijn en in het verlengde ook onderwijs gevestigd zijn.

We denken met veel respect terug aan deze twee vrouwen, die voorleefden wat naastenliefde inhoudt. We wensen de allernaasten veel sterkte, troost en bemoediging toe.

De brand in De Sleutel smeult nog na. Bij de gemeente Twenterand is het stof of het roet nog niet helemaal neergedaald. Anderhalve week na de brand stond er in De Toren van Twenterand een opvallend bericht van de gemeente Twenterand dat er woningen in de Sleutel komen. Het gemeenteraad moet een bestemmingsplan vaststellen en de buitengevels van de school met cultuurhistorische waarde blijven gehandhaafd en de gymzaal wordt gesloopt. Ja, het stond er echt. Waar rook is, is vuur, maar dit bericht kan echt in de fik.

In het centrum van Vroomshoop staat nog wel een kloek pand, dat uitermate geschikt lijkt voor jongerenhuisvesting. Ga of reken maar na: dat is de vestiging van accountant De Jong & Laan, dat op de nominatie staat ingeruild te worden voor iets anders. We moeten opkomen voor onze jongeren en hen niet de laan uitsturen, omdat ze zich geen betaalbare huisvesting kunnen veroorloven. Nou dan: op naar De Sleutel 2.0. Nog een suggestie. Nu de Protestantse gemeente haar Anker langs het kanaal lijkt neer te laten, kan er in plaats van het kerkelijk centrum Irene een verpleegtehuis komen. Noem het maar het Janus en Arie Bos-tehuis. Als ik waarnemend burgemeester zou zijn, wist ik het wel. Maar dat ben ik alleen maar in de Vroomshoopse Revue..