Afbeelding

Twenterand lijkt wel een Treuzelreus

Columns

De kiezer heeft gesproken en hoe. De BoerBurgerBeweging sprak aan en verpulverde de gevestigde orde. Bij vooral voorheen bestuurderspartijen moet nu echt het roer om. Neem het CDA Twenterand, dat liefst 17% achteruit boerde ten opzichte van de vorige provinciale verkiezingen. Als verjonging en vernieuwing niet de maat zijn, gaat het geheid fout. De oude politiek is achterhaald door het direct betrekken van burgers, boeren en buitenlui bij het beleid, dat lijkt de dure les. Gelukkig zijn we nu even af van al dat getrompetter op sociale media, van beloften en van vage werkbezoeken, die ineens zo nodig moeten.

Op zondag 12 maart jongstleden maakte ik een ‘biezundere’ streektaaldienst mee in het kerkelijk centrum Irene in Vroomshoop. Ria Dekker uut Vjenne ging in op het thema ‘Moed hoal’n’ vanuut het Marcus-evangelie. De storm op het meer werd tot bedaren gebracht. De discipelen kregen het volgende te horen van Jezus, die zich eerst tot de zee en daarna tot zijn leerlingen richtte. ‘Hendig an iej! Hoal ow gemak’. En daarna: : ‘Woarum bin iej toch zo benauwd? Heb iej dan gils geen vertrouwen?’

Nauwelijks hadden deze moedgevende woorden weerklonken of de kerkgangers werden opgeschrikt door gillende sirene van brandweerkorpsen. Even verderop stond de voormalige protestants christelijke basisschool voor speciaal onderwijs De Sleutel in lichterlaaie. Gelukkig waren ook onze niet versagende brandweermensen zoals altijd niet bang en ze deden ook niet ‘heandig an’. Onze vrijwillige en tegelijkertijd professionele brandweerluu kwamen direct in actie. Het aloude pand, waar vroeger de christelijke (M)Ulo was gevestigd kon als verloren worden beschouwd. Het naast De Sleutel gesitueerde sportgebouw werd wel gespaard, waarop het kunstwerk met het lijnenspel van de Hammer kunstenaar Kees Huigen te zien is. Dat heeft de vorm van een slang. Die heeft gesproken, maar dan in de vorm van een brandweerslang.

Kijkend naar de ronkende en na smeulende puinhopen van de Sleutel aan de Nassaustraat in Vroomshoop besef je dat de jongerenhuisvesting in Twenterand de vormen van een puinhoop heeft. De gemeente Twenterand had jarenlang de sleutel in handen, maar dit duurde toch veel te lang, belachelijk lang. De woonomgeving werd verwaarloosd en na veel klachten uit de buurt over overlast werden eindelijk duplexwoningen gesloopt. De in eerdere jaren nog door eigen leerlingen van De Sleutel onderhouden tuin werd verwaarloost, evenals het pand. Pas na veel aandringen werden de ramen dicht getimmerd.

De projectontwikkelaar is aan zet, dat klopt, maar waar bleef de regie van de gemeente Twenterand? Verloedering van het pand leidde welhaast onvermijdelijk tot de rampzalige brand. Het beeldbepalende gebouw is voltooid verleden tijd en dat is ook rampzalig. Jongerenhuisvesting wordt zo weer duurder en op deze wijze vaak onbereikbaar voor de doelgroep. Zo maakt Twenterand de status van levensloopbestendige gemeente niet waar.

Twenterand lijkt wel een ‘Treuzelreus’. Dat is de titel van het prentenboek van Rick Lantink uit Zwolle, oud-bewoner van Geerdijk, die daarmee landelijk hoge ogen gooit. Neem de plannen van een concentratie van winkels in de buurt van Het Punt in Vroomshoop. Na jarenlang gesoebat en uiteraard kosten blijft het winkelplein Het Linderflier in stand. De gemeente Twenterand is het aan haar stand verplicht dit nu te renoveren, kom in Action. Wethouder Aimée van der Ham wees op de spoorlijn Almelo-Mariënberg, die een barrière vormt voor het uitvoeren van de oorspronkelijke plannen. Nou, die ligt er al sinds 1906. Feit is dat over dwarsliggers spoorlijnen worden gebouwd. Dat houdt in ieder geval de vaart erin.