Afbeelding

Over verleden, heden en toekomst

Columns

Diversiteit en inclusiviteit zijn veel gehoorde en gebezigde begrippen tegenwoordig. Dat gaat om een juiste afspiegeling van de verschillende bevolkingsgroepen van onze gemêleerde samenleving binnen de overheid, organisaties en allerlei besturen. Leeftijdsgroepen passen ook in dat rijtje. Neem eens de pakweg 160 bezoekers van de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Twenterand in ogenschouw. Opvallend weinig jongeren en ook vrouwen waren aanwezig. Mannelijke verenigingsbestuurders op leeftijd vormden de overgrote meerderheid. Mooi dat ze acte de préséance geven, maar je wordt daar niet echt vrolijk van.

Als burgemeester Hans Broekhuizen oproept tot ‘het tonen van ‘lef en ambitie’, zal dat de komende tijd toch vooral van de jongere generatie in Twenterand moeten komen. Gelukkig zie je steeds meer jongeren hun verantwoordelijkheid binnen verenigingen of in andere verbanden oppakken. Die jonge generatie houdt echter niet zo van in hun ogen formele momenten als een receptie. Dat verklaart ook de wat eenzijdig samengestelde groep bezoekers op 9 januari in Het Punt.

De voetbalbestuurders uit Twenterand spraken niet van een receptie, maar eerder van een deceptie. Het college van burgemeester en wethouders had gebroken met de traditie om de nieuwjaarsrecepties van de voetbalclubs te bezoeken. Eigenlijk onbedoeld en het lag ook niet aan oliebollen en appelflappen, die te zwaar op de maag hadden gelegen. Niet alert en niet in de lijn van ambitie en lef, laten we het daarop maar houden. Sportwethouder Mark Paters haastte zich excuses aan te bieden, dat zal in dit geval wel zonder herstelbetalingen gaan..

Feit is dat de gehele sport aandacht verdient, zeker ook de binnensporten en daartoe zijn in 2023 zeker de nodige kansen voor het college. Wat de buitensport betreft, de dit jaar 75-jarige voetbalvereniging DETO uit Vriezenveen gaat een prachtig jubileum tegemoet. Een schitterend jubileumboek is er al en via de site www.deto.nl is een schat aan digitale DETO-informatie te vinden. Tijdens de nieuwjaarsreceptie in het DETO-clubhuis werd met een exclusief ‘Rood Blondje” geproost door de luu van “Door Eendracht Tot Overwinning’. Kijk, alleen daarom hebben de schout en schepenen van Twenterand al veel gemist. Zo’n blondje, wil dat nu niet?

Mooi dat het verleden en ook het heden van de huidige vierde divisionist DETO zo in beeld komt. Het verleden kennen en het heden voorwaarts leven is het devies dat ook geldt voor de historie in Vroomshoop. Ten tijde van de voormalige gemeente Den Ham was het centrum van het kanaaldorp nog grotendeels ‘woest en ledig’. De gemeente Twenterand heeft dat beeld drastisch veranderd en verbeterd. Een gezondheidscentrum, een politiepost, Het Punt met sport, welzijn en cultuur, een brede school en woningbouw met een appartement werden gebouwd. Wie weet wat er nog meer in het vat zit?

Er verdween ook heel wat zoals het Maatschappelijk Cultureel Centrum (MCC), de sportzaal, de sporthal de Stobbe en de Mavo. Dat moet niet in het vergeetboek raken, zo beseft Levend Vroomshoop. Dat verleden kun je levendig houden. De graffitimuur bij de brede school Kadans is daar als symbool van de naoorlogse wederopbouw een voorbeeld van. Nu gaat dat ook met de kenmerkende naamborden ‘de Stobbe’ en ‘MCC’ gebeuren. Ze zijn van de sloophamer gered en keren terug op de plaats van herkomst. Mooi is ook dat jongeren van de Bovo-opleiding in Vroomshoop-Oost de sokkel voor het naambord de Stobbe vervaardigen. Door de komst van de naamborden wordt ook aangetoond dat geen toekomst zonder verleden kan. Het is goed de wortels van een boom te blijven herkennen.