Afbeelding

Rust, stabiliteit en daadkracht zijn nodig

Columns

In TC Tubantia van Anno Domini 3 januari 2023 werd bericht over de laatste groet in de Sint Pietersbasiliek in Rome aan de overleden Paus Benedictus XVI. In het onderschrift van de foto lazen we dat de uitvaart een historische gebeurtenis zou worden. Sinds 1294 was het niet meer voortgekomen dat een paus zijn ‘opvolger’ heeft begraven, werd vermeld. Uit een recentelijk onderzoek blijkt dat 6 op de 10 Nederlanders niet meer religieus is. Daartoe zou die redacteur van TC Tubantia ook kunnen behoren. Het ging natuurlijk over paus Franciscus, die zijn ‘voorganger’ ging begraven.

Meteen rijst de kardinale vraag in hoeverre paus Benedictus XVI in alles een echte voorganger is geweest. Deze emeritus paus is nu aan het eind van zijn latijn gekomen en heeft het tijdelijke voor hete eeuwige verwisseld. God hebbe zijn ziel. Toch wordt er anders tegen deze streng in leer zijnde voormalige Duitse kerkelijke wetenschapper aangekeken dan tegen de Argentijnse paus Franciscus. De huidige paus is met ontferming bewogen en staat of zit tijdens een eucharistieviering niet met de rug naar zijn gelovigen toe. Een warm hoofd en een koud hart werkt niet in deze tijd. Andersom wel en dat zorgt voor compassie en inspiratie. Zo bezien is Paus Franciscus wel een voorganger en dat wordt herkend.

Nog veel meer belangstelling was er hemelsbreed op vele duizenden kilometers afstand voor een overleden echte man van het volk. Dat voetbal wereldwijd als een soort religie wordt gekenmerkt, werd weer eens bewezen. Vele duizenden bewonderaars zo niet aanbidders bewezen de laatste eer aan de wereldvoetballer Edson Arantes Do Nasicmento, oftewel Pelé. De eenvoudige volksjongen van komaf en verklaarde voetbalhogepriester bracht de Brazilianen en ook voetballiefhebbers daarbuiten in vervoering door in alles beter dan anderen te zijn binnen de vier hoekvlaggen. In 1969 zette Neil Armstrong als eerste mens een voet op de maan. Ook woonden in dat jaar 400.000 popliefhebbers en hippies in het dorpje Bethel het fameuze Woodstock-festival bij. Toch was het duizendste doelpunt van Pelé namens Santos op 19 november van dat jaar het ultieme hoogtepunt voor miljoenen voetballiefhebbers.

Pelé maakte de Brazilianen trots en ook zorgde hij ook buiten het veld voor verbinding in dat deels straatarm Zuid-Amerikaanse land en dat werd herkend. Verbinding kunnen de Brazilianen ook nu nog goed gebruiken. De bestorming van de gebouwen van de regerings- en rechtsgebouwen in de hoofdstad Brasilia van aanhangers van de bij de verkiezingen verslagen president Bolsonaro geeft ook aan hoe broos democratieën in bepaalde landen zijn. Ja, ook in op het oog stevig verankerde rechtsstaten zoals de bestorming van aanhangers van de bij de verkiezingen verslagen president Trump van het Capitool in Amerika ruim twee jaar geleden bewees.

Donald Trump en Jair Bolsonaro zijn slechte verliezers en tegelijkertijd levensgevaarlijke ophitsers , die zo snel mogelijk van het toneel moeten verdwijnen. Ook blijkt weer eens hoe gevaarlijk en opruiend complottheorieën zijn, die via de sociale media uitgebraakt worden. We hebben behoefte aan rust en stabiliteit in deze wereld.

Ook op een geheel andere schaal is dat herkenbaar. In de gemeente Twenterand wachten in 2023 vele uitdagingen. De energietransitie, de woningbouw, huisvesting jongeren, opvang van ontheemden, lokale werkgelegenheid, vitaliteit winkelcentra, onderwijs, cultuur en sport vragen volop aandacht. Daarvoor hebben we daadkrachtige bestuurders nodig, die voor de inhoud in plaats van de beeldvorming gaan. We kunnen gelukkig bouwen op een sterke gemeenschapszin met daarbij de inzet van vele vrijwilligers. Dat moet vertrouwen voor de nabije toekomst geven.