Afbeelding

Twenterand doet mee aan het NK Tegelwippen

Algemeen

TWENTERAND - Het jaarlijkse NK Tegelwippen is weer gestart. Van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 gaat gemeente Twenterand de strijd aan met ruim 150 Nederlandse gemeenten om tegels te vervangen door groen. Wethouder Arjan Hof geeft het startsein voor Twenterand door de eerste tegels te wippen bij de Peddemorsboerderij in Vriezenveen.

Wethouder Arjan Hof roept inwoners van de gemeente op om hun steentje bij te dragen: “We gaan tegels wippen in Twenterand. Twenterand is een mooie groene gemeente, maar toch liggen er in onze straten en tuinen nog te veel tegels. We vinden het belangrijk om ze te vervangen door groen. Daarom geef ik het startsein voor het NK Tegelwippen 2023. Doe mee, wip de stenen de tuin uit en meld ze aan via www.nk-tegelwippen.nl.” 

Bekijk de video met oproep van wethouder Arjan Hof via www.twenterand.nl/nk-tegelwippen. 

Groen in plaats van tegels

Extreme regenbuien en lange periodes met droogte en hitte komen steeds vaker voor. Meer groen en minder tegels kan overlast voorkomen. Na extreme regenbuien kan het water via het groen langzaam via de grond wegstromen in plaats van het riool. Daarnaast geven planten en bomen verkoeling op hete dagen en bieden ze voedsel en een schuilplaats aan vogels en insecten.

NK Tegelwippen

Het NK Tegelwippen worden voor het vierde jaar op rij georganiseerd door een groot aantal groene organisaties in Nederland. Ruim 150 gemeenten verspreid over het hele land komen in actie. Twenterand gaat de strijd aan met zes andere Twentse gemeenten. De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt, wint de Gouden Schep. De gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Inwoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten. 

Samen in actie

De komende maanden stimuleert gemeente Twenterand inwoners om tegels de tuin uit te wippen. Om inwoners een handje te helpen komt de tegeltaxi van de gemeente gratis langs om tegels op te halen. Daarnaast kunnen inwoners, op vertoon van hun aanmeldbewijs, gewipte tegels gratis inleveren bij de milieustraat in Vroomshoop. Meer informatie hierover is te vinden op www.twenterand.nl/nk-tegelwippen. 

Ook de gemeente zelf komt in actie en vervangt tegels door groen en andere regenwateroplossingen. Zo is het project Kervelplein in Westerhaar bijna afgerond. Het plein werd opnieuw ingericht met meer groen en kratten om regenwater onder de grond op te vangen. Een ander mooi voorbeeld is de Oale Bouw in Westerhaar. Hier wordt een woonwijk gerenoveerd, een wadi aangelegd en regenwater afgekoppeld.