Afbeelding

Balanstraining: Vallen.... en weer opstaan!

Algemeen

VROOMSHOOP - Negen dames die de middelbare leeftijd al ruimschoots waren gepasseerd meldden zich in november in Vroomshoop voor een cursus die volgens De Haere ‘Valpreventie’ moest heten. De ‘slachtoffers’ zelf gaven echter de voorkeur aan de titel: ‘Balanstraining’. Beide zijn min of meer correct. Het doel van de cursus is valpartijen te leren voorkomen door een betere lichaamsbalans, en, als je dan toch onverhoopt onderuit mocht gaan, te leren hoe je moet vallen zonder ernstige verwondingen op te lopen. En natuurlijk ook... hoe je weer op kunt staan.

 Bewustwording

“Wat hebben we geleerd? Vooral bewustwording van hoe het komt dat je kunt vallen”, aldus deelnemers Jacobijn Donkers en Gerdi Rijkaart. “Bijvoorbeeld: haast; met twee dingen tegelijk bezig zijn; geen overzicht hebben op de trap; in het donker je bed uit; op je sokken lopen; met je handen of armen vol lopen waardoor je niet kunt zien waar je je voeten neerzet; in je hoofd met andere dingen bezig zijn....”

Op een hindernisbaan werden praktische situaties nagebootst en geoefend en op een gigantisch kussen leerden de deelneemsters hoe ze vanuit verschillende posities kunnen vallen, omrollen en weer opstaan.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat enkele dames aanvankelijk nogal sceptisch waren over de noodzaak van zo’n training. Maar na tien lessen was het oordeel unaniem: heel nuttig! Je wordt je echt beter bewust van gevaren en hoe je die kunt omzeilen. Bovendien was de cursus ook heel leuk – elke les was het dikke pret. Kijk voor meer informatie over deze cursus op de de-haere.nl of bel: 0546-64 25 71.