Afbeelding

Start kerstactie Stichting Werkgroep Oost-Europa Vriezenveen

Algemeen

VRIEZENVEEN - Op 6 december gaat de jaarlijkse kerstactie van de Stichting Werkgroep Oost-Europa Vriezenveen van start. Binnenkort wordt een flyer in Vriezenveen verspreid waarin de actie wordt aangekondigd. Evenals voorgaande jaren worden de pakketten in Roemenië en de Oekraïne naar behoefte samengesteld.

Naast een behoefte aan levensmiddelen is er bijvoorbeeld soms een nog grotere behoefte aan medische hulp, zoals medicijnen en ondersteuning voor een behandeling of om te voorzien in andere eerste levensbehoeften, te denken aan onder andere brandstof voor de verwarming. Ook de medische zorg kost in deze landen veel geld. De plaatselijke diaconale groepen zullen een deel van de gelden gebruiken voor deze vorm van ondersteuning. Een deel van de gelden dat naar Fertösalmás in de Oekraïne gaat, zal worden gebruikt voor de opvang van vluchtelingen uit de oorlogsgebieden in het oosten en zuidoosten van Oekraïne. Er wordt gevraagd om een ‘financieel’ pakket. 

De actie wordt niet alleen in Vriezenveen gevoerd. Naast de bevolking in Vriezenveen doen ook diverse organisaties in Sibculo, Kloosterhaar, Tubbergen, Ootmarsum en Denekamp mee met deze actie. De pakketten kunnen worden besteld bij: PLUS in Vriezenveen, JUMBO - Fikkert, Mulder - Supermarkt, ATTENT - Peddemors in De Pollen en Boekenhuis De Akker. De pakketten kosten € 17,50. Ook kunnen pakketten rechtstreeks bij de Stichting worden besteld, door per pakket € 17,50 over te maken naar: rek.nr. NL07 RABO 0368 8448 54 o.v.v. ‘Kerstpakketten 2022’.

Noodzaak

Er blijkt nog steeds grote behoefte te bestaan aan deze vorm van hulpverlening. Natuurlijk is er, vooral in Roemenië, vooruitgang merkbaar, zoals het aanleggen van drinkwaterleidingen en rioleringen, het verbeteren van de wegen en het ontstaan van meer werkgelegenheid. Echter de levensomstandigheden voor veel Roemenen en Oekraïners, zeker op het platteland, zijn in vergelijking met die van ons nog altijd minimaal. Ook de hoge energie- en brandstofprijzen en de prijsverhogingen voor de levensmiddelen hakken er daar nog meer in als hier. Met een gemiddeld maandinkomen van minder dan wat bij ons een weekinkomen is, kan men amper rondkomen. Daarnaast zijn de sociale voorzieningen, zoals werklozenuitkering, arbeidsongeschiktheid en bijstand, minimaal of geheel niet aanwezig. Veel ouderen hebben slechts enkel een klein staatspensioentje. Het risico om in Roemenië onder de armoedegrens te komen, is vele malen groter dan in Nederland. Regelmatig komen er dan ook noodhulpverzoeken bij het secretariaat van de werkgroep binnen.

Bestemming

Dit jaar zullen de diaconale groepen van de 11 plaatsen in Roemenië en de Oekraïne door deze kerstactie weer voorzien worden van de nodige gelden om dit te besteden aan levensmiddelenpakketten en zijn zij zelf verantwoordelijk voor het verdelen van deze pakketten en het verlenen van ondersteuning bij onder andere noodzakelijke medische behandelingen. De inhoud van de pakketten wordt in samenspraak met en door de plaatselijke groepen bepaald. Dit alles zal in overleg met het bestuur van de werkgroep plaatsvinden. Hierdoor is er goede controle, zodat alle gelden ook voor het doel van deze actie gebruikt worden en er niets aan de bekende strijkstok blijft hangen.

Promotie

In de week na Sinterklaas worden er huis aan huis flyers verspreid. Op de flyer vindt men een QR-code van een betaalverzoek. Hiermee kan er eenvoudig één of meerdere pakketten á € 17,50 worden besteld.

Oproep

De stichting doet, namens alle minderbedeelden in Roemenië en de Oekraïne, een oproep aan alle inwoners van Vriezenveen en omgeving, om per gezin ten minste één pakket à € 17,50 te bestellen bij één van de bovengenoemde winkels of door dit bedrag over te maken op de eerdergenoemde bankrekening. Evenals alle voorgaande jaren wordt uw medewerking zeer op prijs gesteld en is de dank al bij voorbaat groot voor uw ondersteuning.