Afbeelding
Foto: Marielle Plaggemars

Sinterklaasintochten Twenterand

Algemeen

WESTERHAAR / DE POLLEN - Sinterklaasintocht Westerhaar: Op zaterdag 19 november 2022 komt de Sint samen met zijn pieten een bezoek brengen aan het dorp Westerhaar. Hij wordt dit jaar om 17.30 uur verwacht met een grote verlichte optocht als het schemerig begint te worden. De route van de intocht zal als volgt zijn: Start vanaf de Hoofdweg (Schepers Tours) richting Beeklaan, rondje om het Haarhuus met als eindpunt het Maximaplein.  De Sint hoopt naar veel bezoekers en inwoners (groot en klein) te mogen zwaaien langs de kant van de route. Jij komt toch ook? Op het Maximaplein zullen de danspieten samen met muziekpiet alvast de boel op stelten zetten vanaf 17.30 uur. Als de overige pieten samen met de Sint aangekomen zijn gaan ze daar ook nog gezellig doorfeesten en dansen tijdens de pietendisco op het Maximaplein. Ook heeft de Sint daar samen met zijn hoofdpiet tijd om alle kids een hand te geven en te trakteren op iets lekkers.

De Pollen: Hier komt Sinterklaas eveneens op 19 november aan. Per koets, welteverstaan. De intocht begint om 14.00 uur bij Attent Peddemors en gaat dan richting de Paterswal. Om 15.15 uur wordt de route vervolgd vanaf de Hofmansweg richting ‘t Kooykershuus, waar de Sint en zijn pieten om 16.00 aankomen. Dit jaar gaat de intocht ook door de Turfschuit, Schipperstraat, Walstraat, Kooistraat en de Dr. Boomstraat.

In de andere kernen van Twenterand werd Sinterklaas afgelopen weekeinde binnengehaald.

Sinterklaas verrast Den Ham met lichtjesparade

Na een - bijna traditioneel - misverstand over tijd en plaats heeft burgemeester Hans Broekhuizen zaterdagmiddag Sinterklaas hartelijk welkom geheten. Op de zonovergoten Brink waren vele toeschouwers toegestroomd om te genieten van de immer spannende ontvangst van Sinterklaas. Niet alleen kinderen genoten van de Pietenband of een dansje met de Sint. Ook volwassenen amuseerden zich zienderogen tijdens het weerzien. De ontspannen intocht, georganiseerd in opdracht van Ondernemend Den Ham, vormde de start van de gezellige festiviteiten. Sinterklaas had nog een primeur voor Den Ham in petto.

Landelijke primeur en succes met de ‘Zet je schoen parade’

Toen ‘s avonds na het feest de maan door de bomen scheen, vertrok Sinterklaas opnieuw naar Den Ham. Samen met een grote groep Pieten reed hij in een verlichte optocht door alle wijken van Den Ham. Langs de gehele route stond het publiek in grote getale. Alle kinderen mochten namelijk live hun schoen laten vullen. “Kijk, ik heb een lampje!”, vertelde een meisje trots. De Pieten stopten de kinderen een klein lampje en lekkers toe. Ook volwassenen stonden op de stoep om Sinterklaas en de prachtige verlichte stoet te bewonderen. De versierde trekkers van de Twentse Rakkers hebben Sint vergezeld op deze tocht.

Zingen voor Sint

Bij het zetten van je schoen hoort natuurlijk het zingen van een liedje. Zo kwam het dat bij het toezwaaien van Sinterklaas kinderen en hun ouders sinterklaasliederen uit volle borst zongen. “Ik denk, dat ik dan wel meer pepernoten krijg,” zegt een jongen van een jaar of 8, die met zijn pietenmuts op netjes op de stoep wacht. De Pieten belonen zijn geduld even later rijkelijk.

Magie

Voor de jonge kinderen was deze Zet je schoen parade magisch. Overal keken kinderogen vol ontzag naar de kleurrijke lichtjesoptocht en, even later, met verrukking naar een lichtje en snoepgoed in hun schoen. Maar ook volwassenen maakten er een feestje van. Op verschillende plekken in het dorp ontstonden spontane buurtbijeenkomsten om de Sint-parade op te wachten. Dat Sinterklaas zijn magie nooit zal verliezen bleek uit het feit, dat ook ouderen in het Liefferdink en elders langs de route meegenoten. “Wat een feest,” glunderde een mevrouw met de rollator aan de Kosterskamp. Ook zij kreeg van Piet pepernoten en een appeltje van oranje.

Geveltjesspeurtocht

Tot 2 december hebben de kinderen de tijd omeen geveltjesspeurtocht te voltooien. Op het deelnameformulier, verkrijgbaar bij winkeliers, vind je de skyline van Den Ham. De geveltjes verbeelden bekende panden in het dorp, waar een aanwijzing te vinden is. De oplossing mag ingeleverd worden bij het tijdelijke onderkomen van Sinterklaas, in het Middendorpshuis.

Overige kernen

Ook in Vriezenveen, Vroomshoop en Geerdijk was de intocht wederom een groot succes.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding