Afbeelding

Engbertsdijksvenen: Excursies en kindermiddag in augustus

Natuur en milieu

VRIEZENVEEN - Beleef de Engbertsdijksvenen in augustus; hoor het mystieke geluid van de nachtzwaluw, kom waterdiertjes vangen en ontdek wat er nog meer leeft in de paarse heide.

Wandelen door een natuurgebied, maar dan met een extra dimensie, dát is de meerwaarde van een excursie. Speciaal voor kinderen in de basisschool leeftijd is er elke maand een kindermiddag vanaf boerderij Huisken waar beleven en ontdekken voorop staat.

Op 5 augustus gaan we opzoek naar de nachtdieren van de Engbertsdijksvenen. Juist in de schemering kan je allerlei nachtdieren tegen komen, vleermuizen scheren over en laten hun acrobatische vluchten zien terwijl ze muggen en nachtvlinders najagen. Op nachtbloeiers als teunisbloem en kamperfoelie kan je nachtvlinders treffen. En houd vooral ook de oren goed gespitst voor het mystieke geluid van de nachtzwaluw, met een beetje geluk kan je hem ook nog zien vliegen, of misschien hoor je reeën blaffen, uilen roepen of een vos rond scharrelen. Een unieke kans, want normaal is het niet toegestaan om na zonsondergang in een natuurgebied te komen. Wil je dat niet missen, boek deze excursie dan via deze directe link: www.staatsbosbeheer.nl/nachtdierenengbertsdijksvenen.

Op 12 augustus is er weer een kindermiddag voor jeugd in de basisschool leeftijd. Met een schepnet in de hand ga je ontdekken wat er allemaal in het water leeft. Denk aan kikkers, libellenlarven, schaatsenrijders, kokerjuffers, waterschorpioenen, kleine visjes en jonge salamanders. Maar pas op dat je ze niet bij elkaar in dezelfde bak doet om ze beter te bekijken, sommige waterdiertjes zijn echte jagers! Kom je mee op ontdekking? Boek dan je deelname via deze directe link: www.staatsbosbeheer.nl/kindermiddagengbertsdijksvenen. Let op: bij een kind zonder zwemdiploma word er verwacht dat er een ouder bij blijft. 

Op 20 augustus en dwalen we over de paarse heide, maar wie goed kijkt ziet dat er heel wat andere soorten in het heide landschap voorkomen. De alom bekende Struikheide van droge zandgronden bloeit in augustus. Maar wist je dat er in het Engbertsdijksvenen nog meer soorten heide groeien, ook dopheide, kraaiheide en lavendelheide zijn er te vinden. Elke heidesoort heeft zijn eigen verhaal. Nieuwsgierig waarom deze vier heidesoorten in de Engbertsdijksvenen voorkomen, en welke plant- en diersoorten je erbij kunt verwachten? Boek dan uw deelname via deze directe link: www.staatsbosbeheer.nl/heideengbertsdijksvenen.

Bent u deze dagen niet in de gelegenheid, maar zou u toch graag eens mee willen op excursie; ook in de komende maanden worden er excursies en kindermiddagen georganiseerd. De thema’s, data, starttijden, locatie en andere informatie vind u op de website www.staatsbosbeheer.nl/twente bij tabblad activiteiten.

Tip van de boswachter: Kleed je naar het weer en houd hierbij rekening met teken, zorg voor stevige schoenen en vergeet je verrekijker of fotocamera niet.

Afbeelding