Zakelijk

Gerrit: “Als ze gevraagd hadden nog een paar jaar door te gaan, had ik het zeker gedaan”

Gerrit Beltman neemt na ruim twintig jaar afscheid van CSG Het Noordik

VRIEZENVEEN – Gerrit Beltman (66) is deze week met pensioen gegaan. De Markeloër moet na 22 jaar afscheid nemen van ‘zijn’ CSG Het Noordik Vriezenveen. Gerrit weet zeker dat hij het lesgeven gaat missen.

“Heel eerlijk gezegd vind ik het jammer om te stoppen, maar het moet gewoon. Als ze mij gevraagd hadden om nog een paar jaar langer docent te blijven, had ik het zeker gedaan!”, zegt Gerrit, docent Godsdienst. “Het afscheid nemen van leerlingen doet mij wel een beetje pijn. Om de leerlingen na zo’n lange tijd los te laten is wel erg moeilijk.”

Van boer naar docent
Gerrit had een boerderij, maar op een gegeven moment had hij door dat hij toe was aan een nieuwe uitdaging. “Ik was boer, had een boerderij, maar haalde er geen voldoening meer uit. Ik moest gaan investeren, maar daar had ik geen behoefte aan”, zegt Gerrit, die toen besloot om opnieuw te gaan studeren. “Ik ben daarna theologie gaan studeren en van daaruit ben ik het onderwijs ingerold. Ik liep stage aan de Noordikslaan en ben zo 22 jaar docent geweest.”

Docent Godsdienst
“Waarom ik koos voor Godsdienst? Dat was een heel gemakkelijke keuze”, stelt Gerrit. “Ik kom uit een gereformeerd gezin en het is mij met de paplepel ingegoten. In mijn jeugd was ik altijd al actief bij de kerk. Je kunt het zo gek niet bedenken of ik heb de functie wel bekleed.”

Leukste herinneringen
De 66-jarige Markeloër weet wel waarom hij het zó lang heeft volgehouden als docent. “Ik geniet ervan om jongeren te helpen bij het ontdekken van hun leven. Ik vind het leuk om levensbeschouwelijk bezig te zijn, om onderweg te zijn met jongeren”, vervolgt Gerrit, die baalt van het afgelopen jaar. 

“Online lesgeven is gewoon heel anders. De leerlingen hebben het trouw uitgevoerd, maar het is veel lastiger. Levensbeschouwing is een actief vak. Als je tussen de leerlingen staat, kun je ze meenemen in je verhaal en zie je hun uitdrukking. Dat heb je online gewoon niet.”

Wat te doen als gepensioneerde?
“Dat is een goede vraag…”, zegt Gerrit. “Ik ben naast docent ook ingeschreven als kerkelijk werker. Ik sta in de bediening zoals dat netjes heet. Ik hoop het kerkenwerk weer te kunnen oppakken in de vorm van het pastoraat en het voorgaan in kerkdiensten zo nu en dan.”

Gewaardeerd
Gerrit weet dat hij erg gewaardeerd werd door CSG Het Noordik. Zo kreeg hij vier jaar geleden een complete geluidsinstallatie, zodat hij ook leerlingen achterin de klas kon verstaan. “Dat is echt mijn redding geweest. Dat vind ik echt bijzonder mooi van zowel Menzis als van Het Noordik. Het is echt een super werkgever”, zegt Gerrit vol trots.

Niet alleen door de school werd Gerrit gewaardeerd, maar ook oud-leerlingen herinneren hem als een goede docent. “Ik kreeg erg veel mailtjes van oud-leerlingen, zo ontving ik zelfs een mailtje van een leerling die al tien jaar van de school af is. Hij herinnerde mij nog erg goed, dat geeft zo’n super gevoel”, sluit Gerrit met een lach op zijn gezicht af.