Zakelijk

Dubbel feest bij Bakkerij Kaptein in Den Ham

DEN HAM – Het is dubbel feest bij Bakkerij Kaptein aan de Molenstraat 2 in Den Ham. Niet alleen bestaat het bedrijf 87 jaar, maar ook nemen Florina en Jan-Coert Kaptein per direct de bakkerij over van Henk en Hennie Kaptein. Om dit alles te vieren zijn er vier weken lang [week 24 tot en met 27] allerlei leuke acties bij Bakkerij Kaptein, want een groot feest is in verband met de huidige coronamaatregelen logischerwijs nog niet mogelijk.

Sinds 1934 is Bakkerij gevestigd aan de Molenstraat 2 in Den Ham. Hier was het dat Jan-Coert Kaptein [de vader van Henk] en zijn vrouw Geertje 87 jaar geleden begonnen in hun woonhuis/bakkerij. “Het was geen gemakkelijke start” zegt Henk Kaptein, “Zeker niet toen mijn vader tijdens de mobilisatie in Monster gelegerd was en moeder er alleen voor kwam te staan. Familie, vrienden en bekenden staken haar gelukkig de helpende hand toe, maar de vakman zelf was toen natuurlijk niet aanwezig.”

Lange dagen
Na de oorlog ging het echter al snel beter. Al moest er wel enorm hard gewerkt worden en werden er lange dagen gemaakt. Want als het werk in de bakkerij en winkel erop zat, moest er bezorgd worden. Jan-Coert ging dan rond 16.00 uur op pad en was pas rond 21.00 uur terug. Eerst werd er bezorgd met paard en wagen, later met de bakfiets en nog weer later met de auto. Ook in de bakkerij ging men met haar tijd mee, zo werd er uit een erfenis een deegmachine aangeschaft. Overigens was Den Ham in de jaren’50 een echt bakkersdorp. Op het hoogtepunt kende het Brinkdorp maar liefst 18 bakkers, waarvan er nu nog drie over zijn. Dat deze drie nog steeds zo succesvol zijn ligt in het feit dat ze een trouwe klantenkring hebben, die overgaat van generatie op generatie. Bovendien houden de Hammenaren van kwaliteit!

Familiebedrijf
Eind jaren ’70 namen Henk en Hennie Kaptein de zaak over van Jan-Coert en Geertje. En onder hun leiding ging Bakkerij Kaptein met haar tijd mee. Er werd een stukje geautomatiseerd, er kwam een nieuwe oven en de winkel werd tot driemaal toe veranderd en/of vergroot. Ook kwamen er met Henk en Hennie nieuwe ideeën, die geleidelijk werden doorgevoerd. Henk zegt: “Ik was ’s nachts samen met mijn vrouw aan het bakken. Oppas hadden we niet nodig, want de kinderen sliepen toch en ons woonhuis zit aan de bakkerij vast. Overdag was ik op pad om te bezorgen en runde Hennie de winkel.”

Jongste generatie
En nu is het dus de beurt aan de jongste generatie. Vanaf heden zwaaien Jan-Coert en Florina Kaptein de scepter aan de Molenstraat 2 in Den Ham. En ook nu gaat Bakkerij Kaptein geleidelijk met haar tijd mee. Zo is het assortiment inmiddels drie keer zo ruim als vroeger en
binnenkort gaat het terras volgens een nieuw concept open. En verder timmert Bakkerij Kaptein natuurlijk ook aan de weg op internet en sociale media. Via: www.bakkerijkaptein.nl is alle informatie te vinden over het bedrijf, assortiment en bezorging. Ook is daar de webshop te vinden. “We merken dat, naast onze trouwe klanten, ook de jongere generatie ons goed weet te vinden. Wellicht omdat die generatie toch wat bewustere keuzes maakt wat eten betreft” zegt Florina. En Jan-Coert vult aan: “Noem ons ambachtelijk in een nieuw jasje. Bovendien hebben we een regiofunctie, want ook uit Ommen, Hardenberg, Vroomshoop, Westerhaar en Daarle weet men ons inmiddels prima te vinden! We verwelkomen iedereen dan ook graag tijdens de komende vier actieweken, of dat nu online is of in de winkel. En ook de verdere toekomst zien we vol vertrouwen tegemoet!”