Zakelijk

Bouwmensen Twente zet gloednieuw Innovatiehuis in voor zijn opleidingen

TWENTERAND - Bouwmensen Twente leidt het nieuwe opleidingsjaar voor aanstormende bouwvakkers uit onder meer de gemeente Twenterand in met een opmerkelijke vernieuwing. De nieuwe ‘instromers’ (leerlingen) hoeven geen kleine opdrachtjes meer te doen om zich voor te bereiden op werken op de bouwplaats. In plaats daarvan gaan ze aan de slag in en met het inpandige Innovatiehuis: een complete bouwplaats van een kloeke ééngezinswoning, tjokvol noviteiten ìn de werkplaats. Het Innovatiehuis is het eerste in zijn soort in Oost-Nederland.

Bouwmensen Twente is het opleidingsbedrijf van zo’n 70 bouwondernemingen uit Twenterand, Tubbergen, Borne, Almelo en Dinkelland. Het ontvangt al zijn nieuwe leerlingen – voornamelijk vmbo’ers die geslaagd zijn – nog voor de bouwvakvakantie begint, voor introductieweken. Dan wordt gekeken naar de kennis en vaardigheden die de leerlingbouwvakkers al hebben of nog niet. Waar nodig krijgen de leerlingen les en doen ze tal van werkzaamheden die ze straks bij een (leer)bedrijf op de bouw gaan doen. Het aantal nieuwe instromers is in jaren niet zo groot geweest: er lopen zo’n veertig nieuwe leerlingen rond uit de gemeenten Twenterand, Almelo, Tubbergen, Borne, Hengelo en Dinkelland.

Tot nu bestonden de oefeningen voor nieuwe leerlingen bij Bouwmensen Twente uit een reeks werkopdrachten. Kleine projecten zoals het timmeren van een werkbank. Dit jaar doet een belangwekkende vernieuwing z’n intrede. Géén kleine, losse opdrachten meer, maar de leerlingen bouwen aan een in een volwaardige woning die in de enorme werkplaats van Bouwmensen Twente aan de Veldkampsweg wordt opgetrokken.

De woning heet Innovatiehuis omdat ze wordt opgetrokken volgens de bouwmethoden van nu – en de toekomst en met materialen van nu en de toekomst. Van de nieuwste types dakpannen, prefab onderdelen, metal studwanden tot het vol automatisch plaatsen van deuren en ramen met meerpuntsluitingen. In het huis wordt ook gebouwd volgens de allerlaatste richtlijnen op bijvoorbeeld het gebied van luchtdicht bouwen en het resultaat wordt getoetst met onder meer de blowerdoor-test.

“De Innovatiewoning is een flinke verbetering van het onderwijs”, zegt directeur Robert Herman in een toelichting. “Het is de beste manier om jonge mensen goed voor te bereiden op wat ze in de praktijk straks moeten doen. Maar het is ook een stuk aantrekkelijker dan wat kleine opdrachtjes.” “Het werkt ook geweldig”, meldt ook instructeur timmeren Gerjo Smelt uit Vriezenveen. “Ze zijn hartstikke enthousiast”. Een groep leerlingen, onder wie de enige vrouw in opleiding Lisa, onderschrijft het volmondig. “Mooi!!”

De Innovatiewoning zal jaren meegaan. Herman: “Als het huis eenmaal gebouwd is, kun je er voortdurend in en aan werken. Grote ramen vervangen door kleine ramen, wanden plaatsen en verplaatsen. Onderdelen vervangen met weer nieuwe materialen met behulp van weer nieuwe gereedschappen.” Heel belangrijk – zo niet grootste - voordeel van de Innovatiewoning is volgens Herman en Smelt de mogelijkheid om bouwvakkers veilig te leren werken op de bouwplaats. “Want dat pompen we erin zodra ze hier beginnen. Veilig werken. Letten op wat je doet en waarom je dat doet.”

De nieuwe bouwplaats van het Innovatiehuis is niet alleen bestemd voor de startende leerling bouwvakkers. De woning wordt ook ingezet voor de leerlingen uit het tweede, derde en vierde studiejaar en bij tal van clinics die Bouwmensen voor de werknemers van de aangesloten bouwondernemingen verzorgd.