Uitgaan & Cultuur

Zilveren ambtsjubileum dominee R.D. van Hornsveld

DEN HAM - Op donderdag 4 februari vierde dominee Van Hornsveld van de Gereformeerde Kerk in Den Ham zijn zilveren ambtsjubileum. Dit kon natuurlijk niet groots worden gevierd, maar op gepaste wijze werd hij toch verrast. De voorzitter en een lid van de kerkenraad brachten de felicitaties over namens de gemeente. Dit gebeurde gezellig met koffie en gebak in een zaaltje van de kerk, in het bijzijn van zijn echtgenote. Vanuit de gemeente waren die ochtend al veel kaartjes, andere attenties en felicitaties binnengekomen. Ook werd een liturgisch bloemstuk bezorgd namens de gehele gemeente. Een ‘kunstwerkje’ met een bijpassende tekst. Tevens was er een jubileumgratificatie van de PKN voor de jubilaris.

25 jaar predikant
Op 4 februari was het dus 25 jaar geleden dat dominee Van Hornsveld in het ambt van predikant werd bevestigd. Dat was in de Gereformeerde Kerk van Gameren-Zuilichem (in de Bommelwaard vlak bij Zaltbommel). Na vier jaar volgde de Gereformeerde Kerk van Boornbergum-Kortehemmen (vlakbij Drachten). Toen na vijf jaar volgde de Gereformeerde Kerk van Oldebroek (2005-2013) en in september 2013 Den Ham.

Dominee Van Hornsveld zegt hierover: “Met dankbaarheid kijk ik terug op de afgelopen 25 jaar. In al die jaren is er vanzelfsprekend veel gebeurd in de gemeenten die ik gediend heb, maar ook in het leven van ons gezin. Blijde gebeurtenissen, maar ook verdrietige. Naast de dankbaarheid over de afgelopen periode ben ik tevens dankbaar voor mijn vrouw Erna, die al die 25 jaar mijn steun en toeverlaat is geweest.”

Jammer
Dat het jubileum niet groots gevierd kon worden vindt dominee Van Hornsveld wel jammer, maar hij ligt er niet wakker van. Hij zegt hierover: “Op zich houden we wel van een feestje, maar dat zit er nu even niet in. Overigens heb ik geen idee hoe het gevierd zou worden. Normaal is er een dienst met gasten uit vorige gemeenten, maar een dergelijke dienst kon nu geen doorgang vinden. Maar het is goed zo.”

Persoonlijk hoogtepunt
Een persoonlijk hoogtepunt tijdens zijn periode in Den Ham was er vorig jaar toen dominee Van Hornsveld, die vroeger geadopteerd is, in Griekenland zijn biologische vader en twee halfbroers ontmoette. Dat gebeurde via het televisieprogramma Spoorloos. De uitzending van Spoorloos is nog terug te zien op NPOstart [uitzending van 23 november].

Goede samenwerking
Wat dominee Van Hornsveld als bijzonder ervaart is de goede samenwerking tussen de drie gemeenten in het brinkdorp. Corona heeft deze samenwerking tussen Gereformeerde Kerk, Hervormde Gemeente en Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt zelfs in een stroomversnelling gebracht. Zo is er elke week de gezamenlijke online ochtenddienst en ook werd er in 2020 tijdens Pasen, Pinksteren en Kerst al samengewerkt op dit gebied. Van Hornsveld zegt hierover: “Deze samenwerking heeft zichtbaar een positieve uitstraling op iedereen, zelfs op mensen die niet direct tot een kerkgenootschap behoren. Want het maakt het de sfeer in het dorp heel gemoedelijk. Je ziet elkaar veel meer staan!”

Op zijn plaats
Dominee Van Hornsveld voelt zich dan ook prima thuis in Den Ham. Hij besluit: “Ik ben hier zeker op mijn plek. Al is het sinds het vertrek van dominee De Haan wel drukker geworden. We proberen dit op te lossen door het pastoraat wat anders in te richten dan voorheen. Deze nieuwe structuur van het pastoraat moet er voor zorgen dat iedereen binnen de gemeente de aandacht krijgt die hij of zij nodig heeft. Hoe mijn persoonlijke toekomst er uit ziet, dat laat ik gewoon op me afkomen. Dat weet je als predikant nooit helemaal zeker. In Den Ham is, zeker met de nieuwe structuur van het pastoraat, echter genoeg te doen.”

 

Reacties

Nogmaals  van  Harte gefeliciteerd met dank  aan  God.

Een  hartelijke  groet uit  NAIROBI

Berend de Boer

Uw reactie