Uitgaan & Cultuur

Vroomshoopse schooljeugd etaleert gedachten over vrijheid

VROOMSHOOP - Hoe de leerlingen van de hoogste groepen van de Vroomshoopse schooljeugd tegen 75 jaar vrijheid aankijken wordt in gedichten, tekeningen en kleurplaten duidelijk. Het 4 mei comité Vroomshoop vroeg de schooljeugd enige tijd geleden om hun kijk op 75 jaar vrijheid te laten zien. Een vakjury beoordeelde de vele inzendingen en was aangenaam verrast door de creatieve en poëtische uitingen. Er zijn 28 inzendingen geselecteerd, waarvan er uiteindelijk drie meedingen naar de prijzen. Het deelnemen is echter nog belangrijker dan het winnen. Het is vaak verrassend te zien hoe de jeugd tegen vrijheid aankijkt en dat gaat vaak verder dan alleen oorlog en vrede.

De komende tijd wordt de kijk op vrijheid van de Vroomshoopse jeugd letterlijk geëtaleerd in meerdere etalages van Vroomshoopse winkeliers. Daarnaast verschijnt er elke dag tot en met 5 mei aanstaande op de Facebookpagina van het 4 mei comité Vroomshoop een inzending.

Dit project maakte aanvankelijk deel uit van het activiteitenprogramma “Jess” voor de periode 2 april tot en met 5 mei van dit jaar. Door de maatregelen rondom het coronavirus kon dit programma dit jaar niet in de oorspronkelijke vorm worden uitgevoerd. Wel bepalen vele Vroomshoopse Bevrijdingsvlaggen het straatbeeld en luidden de kerklokken in Vroomshoop en Geerdijk op 5 april.

Daarnaast kwam er een speciale Vroomshoopse Bevrijdingkrant huis aan huis in Twenterand, vorm gegeven en geschreven in de stijl van begin april 1945. Ook werden op 5 april documentaires en films op Delta FM getoond over de bevrijding van Vroomshoop. Tevens was de indringende documentaire “Een ware bevrijding” over het gijzelingsdrama van 5 april 1945 enkele dagen op Facebook te zien, die maar liefst 4000 bezoekers trok.

Op deze wijze wordt er toch ook in 2020 de nodige aandacht besteed aan de 75 jaar geleden herwonnen vrijheid. Volgend jaar worden in de periode april tot en met 5 mei de nog resterende onderdelen van het programma “Jess” door het 4 mei comité Vroomshoop opgepakt. Daartoe behoren onder meer een Memory Route 1940-1945 langs 30 markante locaties, een Bevrijdingsdienst in KC Het Anker, een bezinningsbijeenkomst en het vieren van de Bevrijdingsdag op 5 mei 1945 in en bij Het Punt.

Op 5 mei 2021 is er een gratis Bevrijdingsontbijt voor de gehele bevolking en zijn er meerdere optredens van sporters, dansgroepen en bands. Dan komen ook de leden van de Loopgroep de Zandstuve Vroomshoop en de Atletiekvereniging Twenterand vanuit Wageningen in estafettevorm met het bevrijdingsvuur naar de grotere kernen van de gemeente Twenterand.