Uitgaan & Cultuur

Thuuskomm’n: een uniek theaterdrieluik met bekende oud-Vroomshopers en live muziek

VROOMSHOOP - Tijdens de previewavond voor het komende theaterseizoen in Het Punt werd speciaal de aandacht gevestigd op lokale theaterproducties. Voorzitter Harry ten Brinke van de Programmaraad noemde onder meer Levend Vroomshoop, de Vroomshoopse Revue en de gala-avonden van de carnavalsvereniging De Smoezen als culturele sterkhouders. Die sfeervolle avonden staan steevast borg voor volle theaters met herkenbare acteerprestaties. Muziek komt ook volop aan bod bij succesvolle producties als De Winterkraaien en Vroomshoop bevrijd.

De stichting Levend Vroomshoop geeft het komende seizoen een opvallend vervolg op de geslaagde avond met Vroomshoopse vertellingen in een gezellige huiskamersfeer in het theater van Het Punt. Drie bekende Vroomshopers van naam en faam, die elders in het land wonen, maar hun jeugd in Vroomshoop doorbrachten, komen terug naar hun Kanaaldorp. Het theaterdrieluik heet dan ook toepasselijk “Thuus komm’n”. Gerrit Kolthof, Alberto Stegeman en Marga Kool kozen zelf toepasselijke muziek bij hun optredens. Zo treden de aloude rockband Soundset, onderdelen van De Harmonie Vroomshoop en pianist Gezinus Veldman op als muzikale sidekicks.

Op vrijdagavond 12 november 2021 gaat “Thuus komm’n” van start met de Amsterdamse schrijver Gerrit (Gerard) Kolthof. Hij is geboren in Geerdijk en bracht zijn jeugdjaren door in Vroomshoop. Van 1998 tot 2001 schreef Gerrit Kolthof, die afstudeerde op Vlaamse Letteren,  op de achterpagina van NCR Handelsblad bijzonder lezenswaardige bijdragen die voor een groot deel over zijn jeugd in Vroomshoop gingen. Het kleine leven in de vijftiger en zestiger jaren kwam tot leven dat gelardeerd met subtiele humor. Het boek “Klein Erfgoed” is daaraan ontleend en werd een bestseller. De liefde voor zijn geboortedorp met daarbij ’het rijke roomsche leven’ van destijds bloeit daarin volop. Gerrit belijdt daarin zijn voorliefde voor het kleine en gewone in zijn geboortedorp, waarover hij zich nog steeds verwondert. Deze geboren verteller en begenadigd schrijver is zijn geboortedorp en de streektaal zeker niet vergeten. Gerit Kolthof verheugt zich op zijn thuuskomst. De zestiger jaren muziek van de Sound  Set past bij de leefwereld van toen van deze oud-Vroomshoper. Met ondersteunend beeldmateriaal komt de jeugd van Gerrit Kolthof voorbij. Oud-Amsterdammer en huidige Geerdijker John de Vries van Levend Vroomshoop interviewt aan het begin van de avond Gerit Kolthof, waarbij de jeugdjaren niet onbesproken worden gelaten.

Op vrijdagavond 21 januari 2022 voelt het voor oud-Vroomshoper Alberto Stegeman als thuuskomm’n.  Albert Stegeman werd geboren in Almelo, en daarna toog het gezin Stegeman alras naar de Marijkestraat in Vroomshoop. Alberto ging de journalistiek in en ging als vrijwilliger werken bij de lokale voorloper van Delta FM. Op 24-jarige leeftijd werd Alberto eindredacteur van Hart van de Regio in het noorden van Nederland, de regionale rubriek van Hart van Nederland. Na zijn studies aan de School of Media in Zwolle en de Vrije Universiteit in Amsterdam werd Alberto schrijvend journalist voor het Parool en het ANP. Daarna werd door Alberto Stegeman de overstap gemaakt naar de televisie, waarin hij landelijk naam maakte als doortastende onderzoeksjournalist. Voorbeelden daarvan zijn veelbekeken SBS 6-programma’s als Undercover, Onopgeloste Zaken, Gestalkt en Stegeman op de bres. Intussen is Albert een BN’er geworden, maar hij voelt zich blijkens meerdere interviews nog liever een GV’er en ook een BV’er: een gewone en een Betrokken Vroomshoper. Hij bezoekt regelmatig zijn moeder en zus in zijn roots Vroomshoop. De vader van Alberto, zijn opa en ook hijzelf waren actief lid van de muziekvereniging De Harmonie Vroomshoop. Geen wonder dat meerdere onderdelen van De Harmonie Vroomshoop en ook Nederlands kampioen twirlen Maud Jansen het thuus komm’n van Alberto in Vroomshoop gaan opluisteren op 21 januari 2022. Hans Nieboer van Levend Vroomshoop deelt met Alberto Stegeman de passie voor de journalistiek en de voetbalvereniging Vroomshoopse Boys en interviewt Alberto aan het begin van de avond. Ook hier illustreert beeldmateriaal het verhaal van deze bijzondere oud-Vroomshoper.         

Op vrijdagavond 25 maart 2022 wordt de drieluik Thuus komm’n afgesloten met Marga Kool, geboren in Beekbergen in Nord-Brabant, die haar jeugdjaren aan de Tonnendijk in Vroomshoop doorbracht. Later verhuisde Marga Kool naar Drenthe, waar ze lerares Nederlands werd. Daarnaast werd ze gemeenteraadslid voor D66 in Zuidwolde, lid van Provinciale Staten en gedeputeerde van de provincie Drenthe en tenslotte dijkgraaf van het waterschap Reest en Wieden. Marga Kool heeft naam en faam gemaakt als schrijfster van doorleefde verhalen en als dichteres. Zij ontving voor haar pennenvruchten in de streektaal in 1981 de Johanna van Burenprijs. In 1985 volgde voor haar culturele oeuvre de Zilveren Anjer en in 1990 de culturele prijs van Drenthe. Marga Kool schreef onder meer het boek “De kleine wereld’ en staat ook bekend als een begaafd voordrachtkunstenaar en vertelster van doorleefde verhalen, vaak met de nodige humor gelardeerd. De band met Vroomshoop is altijd gebleven. In 2009 werkte Marga Kool mee aan een culturele avond ter gelegenheid van 150 jaar Vroomshoop. Zij trad al eerder in het theater van Het Punt op. Zij was de vertelster bij de productie “Droom de dag” over de sage van de Groene Jager. Daarbij werkte ze nauw samen met de Vroomshoopse pianist en arrangeur en componist Gezinus Veldman, die Marga Kool bij haar optreden op 25 maart 2022 vergezelt. De bezoekers kunnen dan fijnzinnig verhalend pianospel van deze virtuoos verwachten. Thea Kroese van Levend Vroomshoop interviewt Marga Kool aan het begin van de avond. Een mooie combinatie, want zowel Marga als Thea zijn kenners van de streektaal en bevlogen vertelsters. Ook bij Marga Kool ontbreekt ondersteunend beeldmateriaal niet.

De drie theateravonden worden georganiseerd door de stichting Vroomshoop in samenwerking met de Bibliotheek Twenterand. De voorstelling “Thuus komm’n” begint elke avond om 20.00 uur en het lijkt verstandig om zich tijdig aan te melden, want vol is vol. Dat kan bij secretaris Klaas Dragt van de stichting Levend Vroomshoop, email: info@levendvroomshoop.nl, telefoonnummer 0546-642191. Dat is ook mogelijk bij Het Punt of bij een van de vier vestigingen van de bibliotheek Twenterand. De kaartjes kosten per avond € 12,50. Ook is het mogelijk voor meerdere avonden te boeken. Een passe-partout voor alle drie avonden kost € 30,00.