Uitgaan & Cultuur

Sinterklaas in Twenterand

Sinterklaas viert feest in Den Ham

DEN HAM – Inmiddels een begrip in de regio: de intocht van Sinterklaas is in Den Ham een aantrekkelijk en charmant feest, dat vele kinderen én volwassenen betoverd. Aanstaande zaterdagmiddag, 13 november, zal Sinterklaas weer een warm welkom krijgen in de vorm van een mooie optocht.  

De organisatie is er met enige creativiteit opnieuw in geslaagd een nieuw en innemend programma te organiseren, uiteraard met inachtneming van alle regels voor gezondheid en veiligheid. Sinterklaas heeft laten weten in zijn nopjes te zijn met de plannen en uiteraard in hoogst eigen persoon deel uitmaken van de festiviteiten. Harmonie Juliana zal haar opwachting maken om Sinterklaas te verwelkomen en te begeleiden bij een deel van de optocht.

De optocht start om 14.15 uur aan de Roelofsbrink en gaat langs de Smitstraat, Molenstraat, Esweg, Kosterskamp, Broekmaten naar de Brink. Vervolgens gaat de stoet verder richting de Smitstraat, Roggestraat, Magelerweg, Broekmaten en de Brink. Tot slot zie je Sinterklaas en zijn gevolg in de Grotestraat en de Marleseweg.

Ondernemend Den Ham, de middenstandsvereniging, organiseert jaarlijks het feest. “Waar een klein dorp groot in kan zijn!”, glundert slager Bennie Ekkel. “Heel mooi, dat we ondanks allerlei maatregelen toch een spannend en knus programma kunnen realiseren voor het Hammer publiek. We halen alles uit de kast om er een waar feest van te maken.”

Naast de optocht met enkele korte haltes op 13 november is er tot 3 december een leuke speurtocht georganiseerd. Op je eigen tijd kun je lekker in de buitenlucht op zoek naar speciale Sinterklaasvoorwerpen, een aantal pietjes én je kunt een kijkje nemen bij het Pietenhuis. De ‘speurkaarten’ krijgen kinderen op school. Daarnaast zijn ze verkrijgbaar bij de winkeliers in Den Ham. Via Facebook en Instagram ‘Sinterklaas in Den Ham’ vind je steeds updates over het Sinterklaasprogramma in Den Ham.

“We rekenen weer op een grote toeloop van deelnemers,” aldus slager Bennie. “Dat kan gezien de coronamaatregelen zonder problemen. Alles vindt plaats in de buitenlucht en we rekenen erop, dat bezoekers zelf afstand houden. De route van de optocht is lang genoeg. Zonder problemen kun je Sinterklaas en zijn gevolg zien.” Sinterklaas is zaterdagmiddag tot 16.15 uur in Den Ham.  

Aangepaste Intocht van Sinterklaas in Vriezenveen

VRIEZENVEEN - 13 november komt Sinterklaas ook in Vriezenveen. De geplande aankomst met de boot bij het kanaal gaat niet door. Enerzijds willen wij als bestuur, gezien de stijging van de besmettingen, onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en anderzijds heeft de gemeente ook een dringend beroep op ons gedaan de aankomst te laten vervallen. Wel zal er een intocht over het dorp zijn en een feest op Tilanusplein, rekening houdend met de nu geldende maatregelen.

Voorzitter Mijnt Kruiskamp: “De intocht van Sinterklaas is voor veel kinderen een belangrijk moment, daarom hebben we ons ingezet om het dit jaar wel door te laten gaan. In goed overleg met de gemeente zijn we gekomen tot deze opzet, waarbij de geldende regels goed in acht kunnen worden genomen.” 

De intocht van de Sint zal om 17.45 uur in de omgeving van de brug starten met een verlichte stoet over het Westeinde richting het Tilanusplein. Van de vele toeschouwers wordt gevraagd zich zo veel mogelijk over de route te verspreiden en zich niet massaal bij het startpunt te verzamelen. De stoet eindigt om 18.15 uur bij het Tilanusplein waar het jaarlijkse Pietenfeest wordt georganiseerd.

Op het plein is plek voor een beperkt aantal mensen. Er wordt door de organisatie een dringend beroep gedaan om ook op het plein voldoende afstand te bewaren en vooral de kinderen de mogelijkheid te geven om het feest op het plein te kunnen vieren.

De organisatie raadt aan om tijdig aanwezig te zijn en vanzelfsprekend de aanwijzingen van de vrijwilligers goed te volgen.

Spaar mee voor fantastisch Speel en Doe boek
Bij de Jumbo, Coop, Mulder Supermarkt en Weitzelpoort in Vriezenveen,  is het vanaf deze week ook mogelijk om te sparen voor een fantastisch  Doe-boek van Sinterklaas, zo lang de voorraad strekt. Bij elke 10 euro besteding bij deze winkels ontvang je een sticker en bij een volle kaart van 15 stickers kan er een boek meegenomen worden. Daarin staan puzzels, kleurplaten, spelletjes en nog heel veel meer! Ook is er een prijsvraag met als prijs: een brunch met Sint en Piet. Wie wil dat nu niet?

Sinterklaasintocht Vroomshoop en Geerdijk

GEERDIJK / VROOMSHOOP - Bijna is het zover. Zaterdag 13 november komt Sinterklaas aan in Vroomshoop en Geerdijk.

Om 13.30 uur zal Sinterklaas stapvoets met zijn Pieten langs de Rooms Katholieke Kerk in Geerdijk rijden. De optocht gaat verder richting het Julianaplein (verwachte aankomsttijd 13.45 uur ) en de Julianastraat naar het Oranjeplein in Vroomshoop. Van 14.00 uur tot 16.00 uur is er een ‘meet en greet’ met Sint en zijn Pieten in de Walk Thru op het Oranjeplein. De ingang van de Walk Thru is aan de rechterzijde van de Irene kerk. 

De organisatie zegt: “We hebben te maken met strenge coronamaatregelen en de locatie is een doorstroomlocatie. Kom zoveel mogelijk lopend of op de fiets naar het Oranjeplein.”