Uitgaan & Cultuur

Hans Nieboer: “Zie mezelf absoluut niet als de man achter het succes”

Nieboer vertrekt na 33 jaar als voorzitter van 4 Mei Comité Vroomshoop

Geflankeerd door de leden van het 4 mei comité Vroomshoop geeft Hans Nieboer de voorzittershamer over aan zijn opvolger Floris Eising. Fotograaf: Erwin Heuver.

VROOMSHOOP - Hans Nieboer vertrekt na 33 jaar als voorzitter van het 4 Mei Comité in Vroomshoop. Al van jongs af aan was Nieboer erg betrokken bij de Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. 

Zijn oom, Harm Nieboer, werd op 28 september 1944 verraden, gemarteld en vervolgens gefusilleerd. Elk jaar ging Hans met zijn ouders, broers en zussen op 4 mei om even voor 20.00 uur naar het oorlogsgraf van zijn oom. “Het werd met de paplepel ingegoten. Ook doordat mijn vader in het verzet had gezeten, al sprak hij er weinig over. Voor mij was het de normaalste zaak van de wereld om er mee bezig te zijn, dat is voor anderen misschien wel lastiger”, steekt Hans van wal.

Oprichting
Destijds was het nog geen officiële herdenking, laat Hans weten. Het werd pas een officiële herdenking toen in 1988 het 4 Mei Comité Vroomshoop werd opgericht. Joop Prins nam het initiatief en vroeg Hendrikus Wekamp, Jans Becker, Jan Telman en Hans Nieboer om te helpen. “Daar heb ik niet over getwijfeld. Dat heb ik meteen geaccepteerd!” In het begin wilde gemeente Den Ham dat de herdenking plaatsvond op begraafplaats Dennenhof, tussen Vroomshoop en Den Ham. “Dat zagen wij echt niet zitten. Na wat wikken en wegen, ging de gemeente akkoord met ons plan.” Zo werd het Vredesplein in Vroomshoop een feit en werd het hart van het herdenken met drukbezochte herdenkingen op 4 mei.

In die jaren zette het comité zich ook in voor een herdenkingsmonument in Vroomshoop. Kunstenaar Kees Huigen mocht het ontwerpen, terwijl Nieboer het boek: ‘Vroomshoop Bevrijd’ schreef om het monument mede te financieren. “Het was heel snel uitverkocht, dat had ik natuurlijk nooit verwacht toen ik het schreef”, lacht Nieboer. 

Einde aan het tijdperk
Nieboer maakte veel mee in zijn tijd als voorzitter van het comité en bekleedde verschillende functies, maar er komt na 33 jaar een einde aan. “Elk bestuur heeft eens in de zoveel tijd verjonging nodig. Je moet stoppen op het juiste moment. Ik wil door de voordeur vertrekken, dus het is goed zo”, legt Nieboer uit. Hij benadrukt dat hij bij wijze van spreken tot zijn laatste snik betrokken blijft bij het 4 Mei Comité Vroomshoop. “Op de achtergrond zal ik wel bezig blijven. Ik ga het loslaten, maar blijf wel betrokken!” Nieboer blijft het comité nog ondersteunen tot en met 5 mei 2022 als alle uitgestelde activiteiten rond herdenken en vieren van 75 jaar bevrijding zijn afgerond.

Floris Eising en Suzanne Ekkel nemen het vanaf dit jaar over van Nieboer. Suzanne gaat aan de slag als bestuurslid, terwijl Floris, nu al vicevoorzitter, de nieuwe voorzitter wordt. Het comité bestaat verder uit secretaris Gerwin Plaggenmars, penningmeester Mariska Eggens en algemeen adjunct Jeanine de Jong. “Ik heb er vertrouwen in dat het goed gaat komen. Het zijn hele goede mensen en ze hebben er echt verstand van. We hebben het altijd samengedaan, ik zie mezelf absoluut niet als de man achter het succes. Het 4 mei comité Vroomshoop gaat zeker de juiste wegen vinden om het te herdenken en vieren, daar ben ik van overtuigd”, besluit Hans, die benadrukt dat het comité met name de jeugd en jongeren wil blijven betrekken bij de activiteiten. “Vrijheid is niet vanzelfsprekend, dat willen we duidelijk blijven maken.”