Uitgaan & Cultuur

William Immink: “Er is veel te leren van Rusland, vooral hoe het niet moet”

Nederlander schrijft boek over Russisch leven

Auteur William Immink met zijn geschreven boek

TWENTERAND – William Immink heeft een boek geschreven over het leven in Rusland. De Nederlander verhuisde op zijn achtste naar Kazachstan, maar woont inmiddels al jaren in Rusland. In Rusland is hij getrouwd met Anna en heeft hij een zoontje Joeli.

“Toen ik een aantal jaren terug vertrok naar Rusland en begon te werken als correspondent voor onder andere het Reformatorisch Dagblad begon ik Rusland te ontdekken. De mooie verhalen stapelden zich langzaam op. Sommige verhalen die ik schreef pasten niet helemaal bij een dagkrant en lagen als het ware op een digitaal stapeltje weg te kwijnen. Toen ik een keer twee winterweken niet zo veel kon doen vanwege de kou buiten, besloot ik te gaan schrijven en de verhalen te bundelen. Het boek is het resultaat”, zegt William.

Doel van het boek
Volgens William zijn er twee doelen te bereiken met het schrijven van het boek, namelijk de belangen van het communisme en de gevolgen van atheïsme. “Ik vind dat communisme niets goeds heeft gebracht. De overheid controleerde de markt, verdeelde de welvaart, en uiteindelijk was iedereen gelijk, maar straatarm. Ik hoop dat mensen gaan begrijpen dat we niet van een grote overheid afhankelijk zijn voor ons welzijn, maar juist van vrijheid”

Ook het atheïsme heeft weinig goeds gedaan in Rusland. “Mensen vertrouwen elkaar niet, mensen bedriegen elkaar, lichten elkaar op. Nederland, daarentegen, is gezegend met de Judees-Christelijke waarden waarop ons land toch eigenlijk is gebouwd. Daar schrijf ik ook over in mijn boek. Overal waar het atheïstische communisme verscheen, werden gruwelijks veel mensen vermoord. Naar sommige schattingen kostte dat de Sovjet-Unie wel 60 miljoen mensen.”

Wijze les
Hoewel weinig mensen uit Nederland naar Rusland gaan, denkt William dat het toch interessant is voor de lezers. “Ik zelf woon 1200 kilometer van Moskou in het 'echte Rusland'. Het leven is daar veel rauwer, veel echter. Er is weinig geld en de economie rammelt. Ik denk dat er juist voor mensen uit Twente veel herkenbaarheid is te lezen over hoe Russen ver van het landelijke centrum leven. Ik denk dat er veel te leren is van Rusland. Vooral hoe het niet moet.”

Anekdote
Als we naar een anekdote van William vragen, komt hij met een bijzonder verhaal. “Een van de meest bizarre dingen die ik beleefde in de afgelopen jaren is een bezoek aan de stad Berezniki. Er zijn daar een aantal zout- en kaliummijnen onder de stad. Sommige daarvan zijn jaren geleden gesloten en zijn op een of andere manier vol komen te staan met water. Het overgebleven zout lost op en daardoor ontstaan er zinkgaten. En niet zomaar een zinkgaatje, maar hele gebouwen zinken weg in gigantische kraters. Het hele centrum van het stadje is nu ontruimt.”

“We logeerden bij kennissen, via via, een gezin dat net hun appartement had opgeknapt. Ze vielen net buiten het gebied waarvoor de overheid hervestiging in een veilig gedeelte van de stad betaalt. Een flat aan de overkant van de straat wordt wel ontruimd. Ze wil graag weg uit de stad, maar zit nu met een waardeloos appartement: niemand wil het kopen want potentieel zakt het gebouw weg.”

Verhuizen
In eerste instantie verhuisde William met zijn ouders naar Kazachstan en later naar Rusland. William wilde nooit in zijn leven naar Kazachstan, maar als 8-jarige had hij geen keuze. “Uiteindelijk kocht mijn vader mij om, hij zei: 'ga je voor 100 euro mee'. En natuurlijk ging ik overstag, want voor een 8-jarige is 100 euro veel geld. Uiteindelijk, vier jaar later, wilde ik niet meer terug naar Nederland.”

Wat maakt Rusland zo'n bijzonder land? 
“In Rusland is een vrijheid die men in Nederland niet echt kent. Dan heb ik het natuurlijk niet over politieke vrijheid, daar moet men zich als het kan zo ver mogelijk van weghouden, maar zolang men zich stilhoudt daarover, is Rusland best een vrij land”, vervolgt William. “Ga de wildernis in om te barbecueën als het 's zomers lekker weer is, ga schaatsen op het stuwmeer als het in november al vriest, de afstanden zijn gigantisch dus ga een roadtrip maken van een week van de Kaukasus in het zuiden tot de poolcirkel in het Noorden, ga in een afgelegen dorp een verlaten huis in en rommel daar tussen de achtergebleven spullen van de voormalige bewoners, koop een politieagent om met een fles wijn, noem maar op. Het heeft wat.”

Boek kopen?
Het boek is overal te koop. Bol.com, Ako, Bruna en, nog beter, te bestellen bij de lokale boekwinkel. Voor een gesigneerd exemplaar kan men mailen naar williamimmink@gmail.com. “Ik ben ook al bezig met mijn volgende boek, dus als mijn eerste boek goed bevalt, houdt dan de boekenwinkel in de gaten.”

Reacties

Ik heb het boek "Kaaskop tussen de kalasjnikovs" van het begin tot het eind, met veel plezier gelezen. Het boek leest makkelijk en is vlot geschreven, zonder dat er verlies aan de inhoud is opgetreden. De schrijver geeft je een puur beeld van het echte Russische leven, dat hij zelf heeft ervaren in zijn jeugd, maar ook op dit moment, omdat hij al enkele jaren, getrouwd met een Russische vrouw, woont en werkt in Rusland. Aan bod komen veel verschillende onderwerpen zoals religie, politiek, onderlinge sociale verhoudingen, culturele bezienswaardigheden, kortom alles wat de gewone man/vrouw in Rusland ervaart en beleefd. Het boek is geschreven vanuit een positief Christelijke achtergrond. Het boek heeft mij tot nadenken gezet, op welke manier de Westerse media, vaak een negatief vooroordeel velt over Rusland. Rusland heeft een rijke cultuur. Ik raad iedereen aan om dit boek te lezen.