Uitgaan & Cultuur

Leerlingen Het Noordik op bezoek bij senioren in Twenterand

TWENTERAND - Helaas zien we een vergrijzing in ons land. Mensen werken veel en de individualisering vergroot. ‘Er zijn’ voor de ander is niet meer vanzelfsprekend. Een reden voor Evenmens Twenterand om gastlessen te verzorgen op Het Noordik om leerlingen bewust te maken van het feit dat vrijwillig iets voor de ander doen, eigenlijk ook bij het leven hoort. 36 leerlingen van Zorg & Welzijn gingen daarna op pad om ouderen in de gemeente een bezoekje te brengen.

 “Door middel van de gastlessen op Het Noordik college maken we leerlingen bewust van het feit dat ouderen soms weinig bezoek ontvangen en het fijn vinden dat er een stukje aandacht en tijd voor hen is”, legt Anita Stroot, zorgcoördinator van Evenmens, uit. “We willen deze leerlingen meegeven hoe belangrijk het is om vrijwillig iets voor een ander te doen.”

 

De leerlingen hebben in de meivakantie een bezoekje gebracht aan mensen die ze niet kennen, maar die het wel leuk vinden om bezoek te krijgen. Bij dat bezoekje gaven ze een goodiebag af en gingen in gesprek met de senioren. Anita: “Ze vonden het best eng, maar achteraf ook erg leuk. Ze zijn erachter gekomen dat senioren best leuk zijn en interessant verhalen hebben te vertellen. Zo vroegen veel van de senioren naar schoolprestaties en cijfers en wezen ze op het feit dat school vroeger helemaal niet vanzelfsprekend was. Ook spraken de ouderen over de oorlog en hoe het is om een naaste te hebben met dementie. Beide partijen hebben genoten van deze gesprekken. Veel leerlingen hebben bij ons aangegeven dat ze in de toekomst vaker langs zullen gaan bij de senioren om een klusje te doen, kopje thee te drinken of mee te gaan naar de winkel. Mooi toch. Een win-win situatie!”

 

“Ook de docenten waren zo enthousiast dat ze deze lessen jaarlijks willen oppakken op Het Noordik. Al met al dus een geslaagde activiteit”, aldus Anita Stroot.