Uitgaan & Cultuur

Kransen gelegd bij monumenten in Twenterand

TWENTERAND - Vorige week stonden we stil bij de dodenherdenking. Twee minuten stil voor de omgebrachte inwoners uit onze gemeenschappen. Dienstplichtige soldaten, verzetshelden en anderen en voor alle Nederlandse slachtoffers in oorlogssituaties en vredesmissies na de Tweede Wereldoorlog.

Het was een heel andere herdenkingsdag dan normaal. Het virus laat ons nog steeds een pas op de plaats maken. Herdenken en vieren gebeurt daardoor op een andere manier. De kranslegging om 20.00 uur kon niet doorgaan. In plaats daarvan zijn, door het college van B&W en de voorzitters van de 4 mei comités, kransen gelegd bij verschillende monumenten, in Den Ham, Vriezenveen, Vroomshoop en Westerhaar-Vriezenveensewijk, om toch te herdenken.

“Door het coronavirus wordt voor iedereen extra duidelijk hoe belangrijk vrijheid is. De maatregelen om het virus in te dammen beperken voor iedereen de vrijheid om te doen en te laten wat je normaal zou doen. We beperken onze vrijheid om elkaar gezond te houden. Begrijpelijk, maar niet gemakkelijk”, laat burgemeester Hans Broekhuizen weten. “Stil op straat, stil in de horeca. Stil zoals het ook was in de oorlogsjaren. Velen van ons krijgen nu voor het eerst te maken met deze stilte. En misschien begrijpen we wat beter wat de Tweede Wereldoorlog betekende. Ik ben als burgemeester trots op de saamhorigheid die ik zie. Saamhorigheid met de zorg, met ouderen, met lokale bedrijven, sportverenigingen en onderwijs en tussen jong en oud.”