Uitgaan & Cultuur

Broekhuizen: “In hoofdlijnen is het heel erg goed gegaan”

Burgemeester Broekhuizen pleit voor vuurwerkverbod: “Zijn er klaar mee”

Burgemeester Hans Broekhuizen. Foto door: Gemeente Twenterand

TWENTERAND – Volgens burgemeester Hans Broekhuizen was het een relatief rustige jaarwisseling. De burgervader geeft complimenten aan de inwoners van Twenterand. Daarnaast pleit Broekhuizen voor een algeheel vuurwerkverbod.

“Ten eerste wil ik iedereen een groot compliment geven. Het was een relatief rustige jaarwisseling. Vooral voor de tijd waarin we leven was het een compliment waard hoe iedereen zich gedragen heeft”, steekt burgemeester Broekhuizen van wal. 

Vuurwerkverbod
Volgens Broekhuizen was er wel veel vuurwerk, maar vooral ’s nachts. “Er was wel veel vuurwerk om 00:00 uur, maar de dagen ervoor was het véél rustiger dan de jaren ervoor en daarnaast waren er ook een stuk minder vernielingen. Dat is een groot compliment waard. Ik zou zelfs pleiten voor een vuurwerkverbod. Ik zie dat het effect heeft. Heel veel mensen hebben overlast en daar zijn we wel klaar mee.”

Carbidschieten mag doorgaan
“Dat neemt niet weg dat er niet gefeest mag worden. Wij vinden dat carbidschieten gewoon moet kunnen. Wij zijn dit jaar al afgeweken van het voorstel van Veiligheidsregio Twente, maar die keuze hebben we heel bewust gemaakt en dat heeft heel goed uitgepakt. Ik heb veel positieve reacties gehad van jongeren”, gaat de burgemeester verder.

Twenterandse jongeren hebben zich keurig gedragen. “We hebben natuurlijk gezegd dat we niet wilden dat mensen in het ziekenhuis terechtkwamen en dat is gelukt. Twenterandse jeugd heeft het goed gedaan”, zegt Hans Broekhuizen, die ook bij veel locaties langs is geweest. “Er waren wel een paar uitzonderingen, daar waren wel te veel jongens op een kluitje en daar hebben we iets van gezegd. De meesten hebben het echter netjes gedaan.” 

Strenger controleren
Intern heeft de gemeente Twenterand wel besloten om vanaf volgend jaar strenger te controleren op het aantal liters van een melkbus. “Je mag volgens de APV met een melkbus van 60 liter schieten, maar op een aantal plekken werd die grens ruim overschreden. Intern hebben we daarom gezegd dat we daar strenger op willen handhaven. Ook met deze melkbussen kun je heel goed schieten.”

“Dit jaar zagen we er een paar van een paar honderd liter, dat is buitensporig en heel gevaarlijk. Dat willen we niet meer. Hoe we dit alles gaan invullen, moet nog blijken. Ik denk dat het vooral met communicatie te maken heeft. Je moet in oktober en november al voorlichtingen geven en erop inspelen. Maar daarnaast, je kunt ook niet heel stiekem carbidschieten, iedereen hoort en ziet wel dat er geschoten wordt.”

Vernielingen
Ondanks dat het relatief rustig verliep, waren er nog wel enkele vernielingen in Twenterand. Zo werd er vuurwerk door de brievenbus van de brandweerkazerne in Vroomshoop gegooid en werd de kaartjesautomaat op het station in Vroomshoop vernield. Terwijl er ook een brand uitbrak in een kledingcontainer in Vriezenveen. “Bij de brandweerkazerne waren het drie minderjarige jongens, dat is gewoon niet goed. Ik heb begrepen dat de politie weet wie het zijn en bij de kaartjesautomaat op het station hangen camera’s. Dat is echter iets tussen de NS en de politie, dus daar gaan we niet over. Maar zulke dingen hou je altijd, in hoofdlijnen is het heel goed gegaan”, besluit burgemeester Broekhuizen.