Uitgaan & Cultuur

Alle 700 ‘Den Ham Viert Vrijheid’ vlaggen wapperen!

DEN HAM - Omdat er in deze periode geen bevrijdingsactiviteiten mogelijk zijn, hebben ze in Den Ham binnen drie weken toch iets bedacht om individueel aandacht te kunnen besteden aan 75 jaar vrijheid.

Toby Drost, Harry Doosje en Erik Kuiper spraken elkaar en hadden vanuit de Hammer bevolking wel eens een opmerking gekregen of er in Den Ham bevrijdingsvlaggen te koop waren. Dat bleek niet het geval, terwijl er in de dorpen rondom Den Ham wel vlaggen werden aangeboden. Het drietal besloot om een actie in gang te zetten, om ook Den Ham op deze manier te ‘versieren’.

 

Den Ham is op 6 april 1945 bevrijd, dus was alles er op gericht om te zorgen dat de eerste vlaggen voor die datum geleverd konden worden. Op maandag 23 maart ontwierp Marcel van Dijk de ‘Den Ham Viert Vrijheid’ vlag. Deze werd via de Facebookgroepen: ‘Den Ham Doet’ en ‘Leven in Den Ham’ gecommuniceerd met de Hammenaren. De initiatiefnemers gingen uit van een aantal van 200 vlaggen. Vanaf de start van de actie werd er door de inwoners van Den Ham positief gereageerd op het initiatief en inmiddels wapperen er bijna 700 vlaggen in Den Ham. “Leuk om te melden is dat er ook in Den Ham Groningen een vlag door een mevrouw is besteld” vertelt Toby Drost.

 

Harry Doosje geeft aan dat er door erg veel mensen zeer enthousiast werd gereageerd en dat er bij de mailtjes met de bestelling ook opmerkingen werden geplaatst als: “Wat een leuk initiatief in deze tijd”. Buurtverenigingen bestelden gezamenlijk de vlaggen, zodat ook mensen die geen Facebook gebruiken werden benaderd en hele buurten werden voorzien van de ‘Den Ham Viert Vrijheid’ vlag.

 

Erik Kuiper Relatiegeschenken verzorgde de bestellingen en leveringen aan huis, zodat de Hammenaren niet de deur uit hoefden in deze corona tijd. Veneberg IJzerwaren heeft de laatste 50 vlaggen gekocht en biedt ze nu nog aan in de winkel.