Sport & Vrije tijd

Tekst door: Erik Moen, voorzitter VZ&PC

VZ&PC is jarig en viert 75-jarig jubileum

VRIEZENVEEN - Wij schrijven zaterdag 15 mei 2021. Een schitterende blauwe hemel, een krachtige voorjaarszon, de geur van garend vlees van de BBQ bereiken de neuzen van vrolijke en lachende VZ&PC’ers die gezellig pratend met een biertje, wijntje of frisje in de hand oude herinneringen ophalen uit ons rijke verleden. De jeugd, moegestreden vanwege de clubkampioenschappen, vermaakt zich op hun eigen manier, zonder telefoon uiteraard. Zo hadden wij het heel graag gezien, maar het corona-virus heeft hier een streep door gezet. Graag hadden wij dus zaterdag de 15de ons 75-jarig jubileum met (oud-) leden, vrijwilligers en sponsoren willen vieren, maar helaas dit jaar dus even niet. Het bestuur heeft derhalve besloten om de festiviteiten uit te stellen en t.z.t. te vieren rondom de opening van het nieuwe zwembad in 2023.

Onze oorsprong
Vlak na de Tweede Wereldoorlog vatten een aantal zwemliefhebbers het mooie idee op om een zwemclub op te richten. Zo geschiedde, op 15 mei 1946 was de Vriezenveense Zwem Club een feit. Aangezien een aantal zwemmers al snel de dynamiek van het waterpolo-spel omarmden en zich daarmee recreatief vermaakten, kwam de ‘P’ pas officieel in VZC, toen in 1956 voor de eerste keer een dames- en herenteam meededen aan de competitie. En fanatiek waren ze, want in 1958 haalden beide teams hun eerste kampioenschappen binnen. In 1962 en 1963 traden twee VZ&PC jeugdteams in hun voetsporen.

Zwemwater
Broodnodig om onze geliefde sport te beoefenen. Van ’t Vjennebad aan de Linthorstlaan, waar wij als club altijd konden rekenen op veel toeschouwers, vermaakten de zwemmers en waterpoloërs zich tussen de kikkers, eenden en ratten (bij natte zomers). In 1966 werd de natuurvijver ingeruild voor het openluchtzwembad ‘Het Vjennebad’ aan de Schout Doddestraat (‘tegenwoordig’ de wijk Buitenhof). Na mooie sportieve successen en bovenal veel gezelligheid mochten wij in de winter van 1980 verhuizen naar zwembad De Stamper, hetgeen nog steeds onze thuisbasis is. Toen nieuw en modern, inmiddels te oud en niet meer van deze tijd. Dat brengt ons bij onze nieuwe stip op de horizon, namelijk het beoogde nieuwe zwembad welke in 2023 opgeleverd moet gaan worden (deze ‘stip’ geldt overigens ook voor o.a. Stichting de Klup Twente van Henny Harmsen en ZPC de Zandstuve uit Vroomshoop). Aan de gemeente ligt het in ieder geval niet, zij maken veel voortvarende meters en betrekken alle mogelijke doelgroepen goed en pro-actief. Als club kijken wij met veel genoegen uit naar dit moment. Een moderne en veilige werk- en zwemomgeving voor alle inwoners van Twenterand.

Sportief fundament en het vieren van succes
Ondanks onze geringe maar ‘steady’ omvang als club, hebben onze trainers en coaches altijd oog gehad voor talent en geven zij vol passie invulling aan onze kernwaarde sportiviteit. Ondanks mooie sportieve (met name waterpolo) successen/ kampioenschappen in de jaren 50, 60 en 70, is het algehele nivo voor zowel onze zwemmers als waterpoloërs omhooggegaan in de periode dat ‘ons’ huidige zwembad, de Stamper, in de winter van 1980 werd geopend. Door de extra trainingsmogelijkheden voor de individuele zwemmers én doordat steeds meer waterpoloërs een zwemachtergrond (onze basis) hadden, steeg het zwem- en waterpolo niveau aanzienlijk. Dit was ook de tijd dat Adri Pasman en Bertus Aman, de hoofdtrainers van respectievelijk zwemmen en waterpolo, beide sporten weer goed op de rails hebben gezet. Hierbij was het interesseren van de jeugd een belangrijke pijler en dit is heden ten dage nog steeds zo. In deze periode speelden veel VZ&PC’ers in vertegenwoordigende teams van de Kring Overijssel.

Ook een belangrijke bijdrage aan de zwemprestaties eind jaren tachtig/ begin jaren negentig had hoofdtrainer Rob Müller. Een man met passie voor zwemmen en begeleiden van de kinderen. De jeugd heeft immers de toekomst. In zijn tijd bij VZ&PC waren tijdens NL Kampioenschappen altijd wel VZ&PC’ers aanwezig en wisten enkelen zelfs NL kampioen in hun jaargang te worden. Ook werden er in die tijd internationale wedstrijden gezwommen, zoals bijvoorbeeld in Italië, waar zijn pupillen de finales wisten te bereiken.

Naast alle prachtige zwemprestaties mochten in de ‘periode De Stamper’ ook de verschillende waterpoloteams de nodige kampioenschappen bijschrijven op hun ere-lijsten, zowel jeugd-, Dames- als de Heren teams, waarbij eind jaren ’90 toch wel de kroon spande met in 1998 Dames 1 en Heren 3 kampioen en in 1999 Heren 1 en o12, o14 en o16. Ook 2009 was succesvol met het kampioenschap van zowel Dames 1 als 2. Het laatste kampioenschap is recent geweest (2020) en wel door de jeugd van o11 o.l.v. Denise Kenkhuis en Nynke Mulder.

Kunnen, willen en moeten loslaten
Deze eigenschap en een stuk zelfreflectie bij de trainers en coaches is van groot belang om talenten de noodzakelijke ruimte te geven zichzelf verder te kunnen ontwikkelen in de zwem- en/of waterpolo sport. Dit houdt in dat wij als club op gezette tijden zwemmers en waterpoloërs ‘verliezen’ aan andere clubs die op een hoger niveau acteren en gebruik maken van betaalde professionals. Iets wat wij ons helaas als kleine club niet kunnen permitteren.

Een tastbaar voorbeeld is zwemmer Johan Kenkhuis. Voor Johan is VZ&PC zijn ‘zwemopleiding’ geweest waar hij onder trainster Ina Potgieter technisch goed leerde zwemmen en van trainer Henk Veldman waardevolle adviezen kreeg, waaronder zijn onzelfzuchtige advies aan Johan om over te stappen van VZ&PC naar De Dinkel in Denekamp, omdat hij zag dat hij daar als zwemmer beter tot zijn recht zou komen. Hier heeft Johan zijn hele zwemcarrière profijt van gehad. Naast mooie en vele prijzen in zijn VZ&PC tijd, was het resultaat van de overstap naar De Dinkel en andere grote verenigingen, o.a. nationale-, internationale- (EK en WK) en Olympische prijzen (zilver en brons met de estafetteploeg) in zijn post-VZ&PC tijd.

Ook zochten VZ&PC’ers de uitdaging op het hoogste landelijk of buitenlandse waterpolo niveau, zoals Jonathan Eshuis, Marlou & Jan Willem Slaghuis en Mika Smelt. Ook trainen en ‘spelen’ momenteel 2 VZ&PC o17 waterpoloërs als gastspelers bij Schuurman BZC in de Ere-divisie jeugd, naast hun trainingen en wedstrijden voor VZ&PC.

Het meest recente voorbeeld van het kunnen, willen en moeten loslaten is de overstap van inmiddels oud VZ&PC’er (tegenwoordig De Dinkel), Luuk Bos, die met een mooie zwemopmars bezig is op het hoogste niveau. Met dank aan VZ&PC hoofdtrainster Ilse Leushuis en haar team die het sportieve fundament heeft gelegd bij Luuk. Een aantal nieuwe jeugdige zwemmers c.q. talenten kloppen inmiddels ook aan het spreekwoordelijke venster.

Train de trainers sessies
In onze beleving ben je nooit te oud om te leren en moet er een constante focus zijn op het op een leuke en enthousiaste wijze sportief uitdagen van de jeugd. In dat kader hebben wij in 2020 voor zowel de zwem- als de waterpolo jeugdtrainers ‘train de trainer sessies’ georganiseerd.

Voor de zwemafdeling hadden wij Johan Kenkhuis en Annabel Kosten uitgenodigd en voor de waterpoloërs Zeno Reuten, Barry Wittenbernds en Youri Roelvink van Ere-divisie club Schuurman BZC. Het theoretische kader werd middels brainstorm sessies gelegd, echter covid-19 gooide ook hier roet in het eten voor de verschillende praktijk sessies in Vriezenveen, Amsterdam en Borculo. Wat in het vat zit.....

In memoriam
Leven en dood gaan onmiskenbaar hand in hand. In september 2020 kwam het VZ&PC bestuur van het eerste uur, bestaande uit Betsie Jaspers Faijer-Folbert, Theo Hams, Jan Zomer, Bas Kenkhuis, Jan Folbert en Bertus Aman, samen in het kader van ons 75 jarige jubilieum. Er werden mooie herinneringen opgehaald, fotoboeken en krantenartikelen gedeeld en hartelijk gelachen om de mooie en grappige anekdotes van Theo. Helaas zijn Theo en Betsie ons in respectievelijk oktober 2020 en april 2021 plotseling ontvallen. Wat hadden wij hen er in 2023 graag bij gehad.

Slotwoord
Momenteel telt VZ&PC circa 220 leden. De vele vrijwilligers, trainers en coaches maken het mogelijk dat een leuke en goede groep zwemmers, 2 Dames- en 3 Heren waterpoloteams en de jeugdteams o11,o13,o15 en o17 (2 ploegen) om de prijzen kunnen meedoen in de verschillende competities, regionaal en landelijk. De laatste jaren kunnen wij met trots terugkijken op mooie en succesvolle prestaties van zowel onze zwemmers als waterpoloërs, maar bovenal koesteren wij de gezelligheid en saamhorigheid binnen onze club.

Uiteraard zijn nieuwe leden van harte welkom (secretariaat@vzpc.nl) en staat de deur voor nieuwe enthousiaste sponsoren wagenwijd open (sponsoren@vzpc.nl).