Sport & Vrije tijd

Urk in ultieme slotfase nog langs DETO

VRIEZENVEEN - DETO moest voor de vierde speelronde naar het voormalig eiland in de Zuiderzee; Urk. Na drie verschillende nederlagen op rij, moest het op Urk dan toch een keer gebeuren. De technische staf had deze middag voor een wat defensiever concept gekozen, want blind aanvallen op Urk wordt doorgaans door de fanatieke thuisploeg, meesters in de omschakeling, altijd afgestraft.

Na de aftrap ontspon zich dan ook een wedstrijd waarbij Urk het moeilijk had om zich door de DETO linies heen te voetballen en de strijd zich voornamelijk op het middenveld afspeelde. DETO loerde met de snelle spitsen Aman en Ter Avest op de counter maar veel leverde dit in de eerste helft niet op. Ter Avest was in de 24e minuut even los van zijn directe tegenstander, maar zijn diagonaal ingeschoten bal werd simpel geblokt door de Urker defensie.

In de tweede helft aanvankelijk eenzelfde spelbeeld. In de 54e minuut hield de voor Tim Bongers in de ploeg gekomen Guido Bernasco het hoofd koel in de DETO zestien toen Urk een strafschop claimde maar hij gewoon keurig de bal speelde. DETO kwam op het uur wat beter in de wedstrijd en meldde zich iets vaker in de Urker zestien. Nadat eerst een voorzet van Ter Avest naast was gekopt door Aman, was het even later Ter Avest wiens doortocht wegens buitenspel werd afgefloten. In de 73e minuut was DETO dichtbij de openingstreffer. Kai Wesselink zette met een fraaie steekbal Ter Avest vrij voor de keeper, echter zijn inzet kon door de uitkomende doelman Strijker worden gepakt. Na de nodige wissels begon Urk zo’n tien minuten voor tijd aan een soort van slotoffensief. Dit leverde in de 84e minuut bijna de voorsprong op. Het thuispubliek juichte al vanwege het bewegende net, echter de bal werd door De Boer in het zijnet gekopt. Net toen iedereen op ‘De Vormt’ zich al had verzoend met een doelpuntloos gelijkspel, was het toch De Boer die naar voren dook op een lange bal vanaf de rechterflank. Hij raakte de bal met z’n hoofd precies goed waardoor heel Urk kon juichen en DETO het welverdiende punt toch nog zag verdampen: 1-0.  

In de blessuretijd nog kansen aan beide kanten. Eerst was het William de Boer die wedstrijd definitief had kunnen beslissen, echter Van Zaltbommel gooide zich in de baan van het schot en redde bekwaam. Daarna was het Milan Weiss die de gelijkmaker op de schoen had. Zijn inzet werd door een kluwen van Urker  benen geblokt waardoor uiteindelijk Urk als winnaar van het veld stapte, waar DETO op basis van inzet en spel deze middag absoluut een puntje had verdiend. Als DETO de komende weken dezelfde inzet en passie kan opbrengen als deze middag tegen Urk, dan kan het niet anders dan dat er punten gaan komen in de komende weken. Te beginnen aanstaande zaterdag tegen mede-hekkensluiter ASV De Dijk uit Amsterdam die te gast is in Vriezenveen. Aftrap op Het Midden zaterdag om 14.45 uur.