Sport & Vrije tijd

Robin blikt terug op ‘heftige tijd’: “Veel veranderd in mijn leven”

Robin Löwik begint met eigen bedrijf

VRIEZENVEEN - Robin Löwik, voormalig Nederlands kampioen bij de amateurs, heeft vanaf 1 november een eigen bedrijf opgestart. By Robin Löwik is Robin zowel bemiddelingshandelaar voor sport-/fietsproducten als coach/trainer voor diverse sporten.

“Ik was al een tijdje coach/trainer voor vrienden en kennissen en maakte onder meer fietsschema’s en deed inspanningstesten, dus ik gaf al veel persoonlijke trainingen”, zegt Robin, die uiteindelijk werd gevraagd om voor een bedrijf te gaan werken voor een paar uur in de week. “Ik heb het uiteindelijk twee jaar gedaan, maar toen werd me geadviseerd om verder te gaan in de coaching omdat er steeds meer vraag naar was. De apparatuur heb ik al, dus het was een ‘gemakkelijke’ keuze.”

Corona
Robin bevestigt dat corona hem de doorslag heeft gegeven om een bedrijf te beginnen. Zonder de gevolgen van het coronavirus was hij nooit voor zichzelf begonnen. “Dat durf ik wel eerlijk te zeggen. Als ik gewoon wedstrijden had, dan was ik nooit voor mezelf begonnen. Ik ben door het coronavirus een halfjaar ‘werkloos’, al heb ik natuurlijk wel heel veel getraind. Onder andere in etappekoersen heb ik een paar dagen in de blauwe trui mogen rijden. En in een grotere etappekoers had ik in de 1e etappe een zevende plek.”

“Een dag later ben ik helaas hard ten val gekomen, waardoor het klassement over was. Ik heb zeker niet stil gezeten in de tijd van werkloosheid. Veel trainen en thuis beetje klussen en juist dingen zoeken om te doen. Ik heb bijvoorbeeld ook veel andere mensen geholpen met wat klusjes.”

Goed jaar, ondanks corona
Hoewel veel bedrijven het moeilijk hebben, is het voor Robin juist een goed jaar geweest. “Eigenlijk hebben wij in de wielerbranche een heel goed jaar gehad”, zegt Robin, die een paar wekenlang tussen de zestig en tachtig uren maakte. “Nu heb ik het beter op orde en heb ik een goede planning. Ik heb vaak 2,5 dag per week afspraken met klanten.”

Combineren
In het voorjaar zijn er veel wielerwedstrijden als het allemaal weer door kan gaan en dan moet Robin weer hard trainen om fit te zijn. Gemiddeld rijdt Robin wel 20 á 25 uur per week. Op de vraag of het allemaal te combineren is, reageert hij koeltjes. “Dan zal ik veel in de avonduren moeten doen. Zolang je maar een goede planning en doorzettingsvermogen hebt, kom je zowel zakelijk als sportief heel ver. Ik denk dat ik dat heel goed kan combineren.”

Nederlands kampioen elite mannen ZC
Robin werd op 23 juni 2019 Nederlands kampioen elite mannen ZC. Dit jaar is er geen Nederlands kampioenschap door het coronavirus, waardoor zijn titel met een jaar verlengd wordt. Volgens de Vriezenvener is het een groot voordeel dat hij een ‘bekend’ wielrenner is. “Mensen weten mij daardoor wel te vinden”, zegt Robin, die onder meer zijn klantenkring te danken heeft aan zijn vorige baan, waarmee hij een goede relatie opgebouwd heeft. “Daaraan merk je dat ze het mij gunnen.”

Geen gemakkelijk leven
De 25-jarige amateurwielrenner heeft het in zijn carrière al het nodige meegemaakt. Zo had hij onder meer te maken met een eetstoornis en was hij overtraind. “Vorig jaar ben ik daar goed uitgekomen door de goede begeleiding en door veel en goed te trainen.” Uiteindelijk leidde dat zelfs tot het Nederlands kampioenschap. “En dat terwijl ik juist mezelf wilde worden, het was echt een verrassing!”

Stoppen
Als Robin eerlijk moet zijn, heeft hij vaak nagedacht om te stoppen met wielrennen. “Het was echt heel heftig en ik had de hulp ook echt nodig. Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest als het afgelopen anderhalf jaar. In die tijd heb ik mijn vriendin leren kennen en werd ik dus Nederlands kampioen”, zegt Robin.

Metamorfose
Robin heeft een totale metamorfose meegemaakt. “Vijf jaar geleden had ik dit werk nooit gedaan. Er is in korte tijd heel erg veel veranderd in mijn leven. Sinds een jaar een relatie, dat had ik eerder nog niet zoveel zin in. En wat blijkt? Ze kan ook nog eens heel goed wielrennen. Ze ging weleens mee met mij, maar het ging steeds fanatieker en steeds harder. En onlangs heeft ze testje gedaan en aan die hand van die test hebben ze haar aangenomen op de opleiding. Ze gaan haar proberen op te leiden als profrenster”, sluit Robin vol trots af.

Voor meer informatie over zijn diensten: https://www.facebook.com/byrobinlowik / of https://www.instagram.com/byrobinlowik/.

Voor het coaching-advies van Robin: https://www.facebook.com/robinlowikcoacht of http://www.instagram.com/robincoacht