Sport & Vrije tijd

Vrouwengroep Martha bestaat 70 jaar

Oorkonde en bloemen voor Geertje Keuken

WESTERHAAR – Vrouwengroep Martha uit Westerhaar bestaat 70 jaar. De vrouwengroep werd opgericht in februari 1951 en telt momenteel 25 leden. Deze leden zijn tussen de 40 en 84 jaar oud. De laatste jaren is het ledental redelijk stabiel. Dat is best bijzonder, want bij andere vrouwenverenigingen loopt het ledental al jaren terug.

Geertje Keuken is al sinds 1971 lid van vrouwengroep Martha en dus viert ze dit jaar haar 50 jarig jubileum. Vanwege corona kan dat momenteel niet met alle leden samen. En aangezien Geertje Keuken al 10 jaar erelid is bedacht het bestuur een andere huldiging. Op vrijdag 26 februari werd Geertje Keuken in haar eigen huis door bestuurslid Lieneke Jurgens in het zonnetje gezet. Voor de jubilaris was er een oorkonde en waren er bloemen, iets waar ze totaal niet op gerekend had. Met recht een geslaagde verrassing.

Geertje Keuken werd in 1971 door haar moeder en tante gevraagd om ook mee te gaan naar vrouwengroep Martha. Samen met haar nichtje werd ze lid. In die tijd had Martha ongeveer 40 leden. Het bleek haar er uitstekend te bevallen en ze was zelfs 16 jaar leidster. “Dat was in het begin best eng, maar ik heb dat uiteindelijk altijd met heel veel plezier gedaan” zegt Geertje Keuken over die periode. Voor vrouwengroep Martha is het tegenwoordig wel lastiger om nieuwe leden te werven. Geertje Keuken weet wel hoe dat komt: “Tegenwoordig werken veel jongere dames. En als je dan ook nog kinderen hebt, is er ’s avonds geen tijd meer over voor een vrouwengroep.”

Een avond van vrouwengroep Martha kent over het algemeen een vaste structuur. Geertje Keuken zegt hierover: “Voor de pauze is er een inleiding en zingen we. Ook is er soms een spreker. Na de pauze is er tijd voor ontspanning en zijn we vaak creatief bezig. Zo werd er vlak na de oorlog bijvoorbeeld kleding versteld en werden er sokken gebreid voor grote, minder bedeelde, gezinnen. Toen de welvaart in Nederland toenam en dit niet meer nodig bleek, deed men dit voor gezinnen in Polen.”

Ondanks de vaste structuur tijdens een avond van de vrouwengroep, is er toch een wereld van verschil tussen toen en nu volgens Geertje Keuken: “Vroeger was er veel meer discipline en wist je precies waar je aan toe was. Nu is het wat losser. Dat is niet erg, want dat past ook beter bij deze tijd. Misschien dat we daarom wel zo’n stabiel ledental hebben.”

Als één van de hoogtepunten van de 50 jaar dat ze lid is noemt Geertje Keuken de modeshow waarbij de dames allemaal in kleding van jute verschenen. Ze zegt: “We hielden deze modeshow in het gebouw van de Hervormde Kerk en dat werd zo’n succes dat we de modeshow later ook nog in ’t Haarhuus en tijdens de provinciale dag van alle vrouwenverenigingen hebben gelopen.” Een ander hoogtepunt is voor Geertje Keuken telkens weer de jaarvergadering: “De bondsvlag wordt dan gespannen en we zingen het bondslied, dat heeft wel iets speciaals!” Waar ze echter het meest trots op is, is het feit dat vrouwengroep Martha zo’n hechte groep leden heeft. “Als je iets ergs meemaakt, staan ze allemaal om je heen” zegt Geertje Keuken tot besluit.