Sport & Vrije tijd

Maud en Marijke zetten zich in voor twirling: “Er heerst een oubollig imago over”

Majorette ‘De Harmonie Vroomshoop’ starten met online les

VROOMSHOOP – Veel sporten liggen stil door de maatregelen van het coronavirus, maar Majorette ‘De Harmonie Vroomshoop’ heeft daar iets op bedacht. Maud Jansen en Marijke Brederode merken dat twirling nog steeds op een verkeerde manier wordt gezien door de Nederlandse bevolking.

“Twirling is eigenlijk een combinatie van dansen en turnen op ritmische muziek, waarbij een baton wordt gebruikt. Doordat het een aantal sporten combineert, is het erg leuk”, zegt Maud, die zelf ook op hoog niveau de sport beoefend. “Er heerst een oubollig imago over de sport, maar het is veel meer dan dat. Je moet technisch gezien echt iets moois neerzetten. Als iemand zich erin verdiept, merken ze dat het eigenlijk gewoon topsport is”, zeggen Maud en Marijke namens de vereniging.

Marijke merkt dat er voorlopig niets anders op zit dan online les te geven. “Tijdens de vorige lockdown konden we nog naar buiten toe. Maar nu kunnen we gewoon niet naar buiten, omdat het te koud is. In het voorjaar konden we terecht op het sportveld van TOP en dat willen we wel weer, maar voorlopig kan dat gewoon niet. De weersomstandigheden laten dat niet toe.”

Online trainen
Omdat in de zaal samenkomen niet mogelijk is en ook buitensporten niet te doen is, hebben Maud en Marijke iets bedacht. Zij geven online les aan de meiden van de vereniging. “Wij tweeën staan in een grote ruimte in ons eigen verenigingsgebouw. We hebben vijftig minuten en delen het dan op in drie leeftijdscategorieën. En dan gaan we aan de slag. We beginnen met een warming-up en later gaan we bezig met de batontechniek, erg leuk. En zo blijven de meiden gemotiveerd om bezig te blijven”, zegt Marijke.

Niets doen geen optie
“En doordat we samen lesgeven, kunnen we ook goed op de techniek van de meiden letten. Voorlopig is iedereen enthousiast, dus dat is erg leuk om te zien. Je kunt niet verwachten dat het op dezelfde manier gaat als in de zaal, maar niets doen is ook geen optie”, zijn Maud en Marijke van mening. “Als je al die weken niet getraind hebt, kun je straks, als het weer mag, helemaal opnieuw beginnen. Dat willen we uiteraard voorkomen en deze sport is goed te doen als je maar genoeg ruimte hebt.”

Presentatieavond
Om de leden gemotiveerd te houden, organiseerde de vereniging na de herfstvakantie ook een presentatieavond. Tijdens deze avond mochten de meiden zelf nadenken over welke oefening ze wilden laten zien. “We organiseerden een presentatieavond, waarbij ook ouders live mee konden kijken. De meiden mochten zelf creatief zijn en een eigen oefening bedenken en dan konden ze dit laten zien aan de andere meiden, erg leuk”, stelt Marijke.

Kerstshows en straatoptredens
Wanneer het coronavirus voorbij is, wordt er niet alleen deelgenomen aan landelijke wedstrijden, maar zijn er ook straatoptredens en kerstshows. “Op die manier willen wij ons inzetten voor de sport. Wij willen zorgen dat er een ander imago over twirling komt”, besluit Maud.