Sport & Vrije tijd

Floor Marsman (9) landelijk kampioen mountainbiken

Floor met haar kampioensbeker

DEN HAM – Moutainbikester Floor Marsman is in september landelijk kampioen geworden en eerder dit jaar won ze ook de Drentse open kampioenschappen mountainbiken. Hoewel ze pas negen jaar oud is, staat de Hammerse nu al in de aandacht met haar goede prestatie in het afgelopen seizoen.

Door het coronavirus werden veel wedstrijden afgelast, maar toch genoeg wedstrijden om Floor uit te roepen tot landelijk kampioen in categorie 1. In deze categorie streed Floor met haar leeftijdsgenoten om het landelijk kampioenschap en met succes. “Normaal gesproken wordt er van maart tot en met september gereden, maar door het coronavirus zijn er veel wedstrijden uitgevallen. Uiteindelijk zijn er alleen wedstrijden in juli, augustus en september gereden, maar genoeg voor het kampioenschap, zegt vader Raymond Marsman.

NK ook afgelast
Door het coronavirus werd ook het Nederlandse Kampioenschap (NK) afgelast. Normaal zou ze eind september strijden om de roodwitblauwe trui. “Het is jammer dat het niet doorging”, zegt Floor, die ook aandacht kreeg van de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie op de website en in het blad van de wielerbond. Dat ze meer aandacht krijgt, vindt ze niet erg. “Nee hoor en het is ook niet spannend”, lacht Floor.

Zo’n vader, zo’n dochter
Haar vader is zelf ook fanatiek mountainbiker en tevens trainer. Al op haar vijfde begon Floor met mountainbiken. “Floor ging altijd met mij en mijn zoon mee om te kijken en toen zei ze: ‘Papa, ik wil ook mountainbiken’. Zo gezegd, zo gedaan. Ze begon bij de Kaboutertjes, zoals dat genoemd wordt en reed daarmee plaatselijk wedstrijden”, zegt Raymond. Vanaf haar achtste mocht Floor ook landelijk rijden en al een jaar later is ze landelijk kampioen in haar leeftijdsgroep.

Veldrijden en wielrennen
Mountainbiken is haar passie, maar in de wintermaanden is Floor ook veldrijdster. “Zoals ik eerder al zei is het mountainbike-seizoen van maart tot en met september en dan gaat ze in de wintermaanden veldrijden. Vaak is dat van oktober/november tot en met januari, daar zijn we afgelopen winter mee begonnen en vindt ze ook heel erg leuk.”

Dat Floor ook wielrenster is, is puur toeval. In juli mocht er niet landelijk gemountainbiket worden, terwijl wielrennen wel door kon gaan. “Floor was boos dat ze niet mocht mountainbiken, dus ging ze wielrennen. Tot onze schrik is ze daar ook nog eens heel goed in”, lacht haar vader.

Idool
Floor heeft een voorbeeld als het gaat om mountainbiken. “Jolanda Neff is mijn grote voorbeeld. Die kan heel erg goed mountainbiken. Als ik hetzelfde als haar wil bereiken, moet ik nog heel veel trainen”, zegt Floor, die vastberaden is. “Ik wil wereldkampioen en olympisch kampioen worden!”