Sport & Vrije tijd

Peter Krol in het zonnetje gezet door Brandweer Twente en Brandweerkazerne Vriezenveen

Brandweerman Peter Krol viert 40-jarig jubileum

VRIEZENVEEN – Deze maand vierde Peter Krol zijn 40-jarig jubileum bij brandweerkazerne Vriezenveen. De 64-jarige Peter werkte bij de melkfabriek in Vriezenveen en weet nog goed hoe het voor hem begon als brandweerman.

“Het was 1979 en toen vroegen twee collega’s, die ook bij de Brandweer waren, of ik niet bij de brandweer wilde komen”, legt Peter uit. Brandweerkazerne Vriezenveen zocht in 1979 nog personeel en zo kwam Peter erbij. “Ik werd natuurlijk niet direct aangenomen. Eerst moest ik een opleiding van twee jaar volgen en toen zeiden ze: ‘nou Peter, je mag er wel bij!’ Toen ben ik op 1 april 1981 officieel erbij gekomen.” 

Als brandweerman heeft Peter veel meegemaakt. Hoewel hij al veertig jaar het werk doet, heeft hij nog altijd veel adrenaline wanneer de pieper afgaat. “Dat is natuurlijk heel bijzonder. Maar door de jaren leer je er mee omgaan. Ik zeg altijd maar zo: ‘De één gaat bij de voetbal of de padvinders en ik ben bij de brandweer gegaan’. Ik wil gewoon de mensen helpen, dat vind ik het belangrijkste.” 

Team en familie erg belangrijk
Volgens Peter heeft het team er ook voor gezorgd dat hij het zolang blijft volhouden. “Zowel in goede als in minder goede tijden kan ik rekenen op het team. We zijn wel een team/vriendengroep, maar dan vooral tijdens de uitrukken”, vervolgt Peter, die nog altijd geniet van het werk. “Ik vind het gewoon nog altijd mooi om mensen te helpen die bijvoorbeeld in nood zitten. Daar wil ik maar al te graag voor klaarstaan.”

Niet alleen het team is van groot belang, ook zijn vrouw en kinderen spelen een belangrijke rol. “Ze reageren er heel positief op. In deze tijd valt het nog wel mee, omdat je niet mag oefenen door het coronavirus. Maar normaal ben je weleens drie of vier avonden weg van huis, dat is natuurlijk wel minder”, gaat Peter verder. Gemiddeld moeten wij wel 130 à 140 keer per jaar uitrukken. “Dat is veel, maar ik ben er natuurlijk niet altijd bij.” 

‘Voel me fit en heb een goede conditie’
Met 64 jaar is Peter een van de ouderen van de kazerne. Toch wil hij nog wel een aantal jaren door. “Ik wil het nog zo lang mogelijk volhouden. Mijn lichaam is goed, mijn geest is goed. Dus ik bekijk het gewoon jaar voor jaar. Ik voel me nog fit en heb nog een goede conditie. Zolang ik er nog plezier aan heb, wil ik doorgaan.” Een voorwaarde is echter wel dat Peter elk jaar een keuring moet ondergaan. “Dat is wel een stok achter de deur!”

Naarmate het 40-jarig jubileum dichterbij kwam, begon steeds meer naar voren dat hij het maar al te graag wilde volhouden. “Dat was wel een dingetje. Ik wilde dat per se volmaken. En dat is nu mooi gelukt”, lacht Peter.

Auto kwijt
Bij de brandweerkazerne in Vriezenveen gaat het er niet alleen maar serieus aan toe, zo benadrukt Peter. Hij heeft een mooi voorbeeld. “We hebben de afspraak dat je jouw auto niet voor de uitrukdeuren neerzet. Maar heel af en toe gebeurt dat wel. Brandweermannen/brandweervrouwen laten dan de sleutel in de auto zitten en dan zetten we die auto natuurlijk weg. Als diegene na afloop dan weer terugkomt, is die zijn auto kwijt en kost het hem ook nog een kratje bier. Dat zijn de leuke dingen”, zegt Peter met een lach op zijn gezicht.

In veertig jaar tijd is de techniek erg veranderd, een positieve ontwikkeling volgens Peter. “Vroeger kreeg ik een oproep en dan ging je gewoon naar de kazerne toe en dan wist je pas wat er aan de hand was en met hoeveel brandweerlieden je was. Tegenwoordig heb je een pieper en heb je ook een app op je telefoon, zodat je kunt zien wat er aan de hand is, welke urgentie het heeft en of het om brand of hulpverlening gaat Dat is wel een mooie ontwikkeling!”, besluit Peter.