Sport & Vrije tijd

Bart krijgt uniek geschenk: “Een mooie VZ&PC-badjas met 25 in lauwerkrans erop”

Bart Sportel viert 25-jarig jubileum in VZ&PC Heren 1

VRIEZENVEEN – Bart Sportel viert deze maand zijn 25-jarig jubileum bij VZ&PC Vriezenveen. De 40-jarige waterpoloër debuteerde al op zijn 15e in het eerste elftal en schrijft historie met dit jubileum. Bart heeft nog scherp op zijn netvlies hoe het voor hem begon bij het waterpolo.

Bart krijgt zijn unieke badjas uitgereikt

“Toen ik een jaar of elf of twaalf was, was coach Bertus Aman ook al de trainer en hij woonde net als mijn broer en ik ook in Westerhaar. Hij vroeg of wij interesse hadden om waterpolo te gaan spelen. Ik zat op de voetbal, maar ben uiteindelijk toch op waterpolo gegaan. Bertus haalde mij dan altijd thuis op voor de training en wedstrijden, dat was dus altijd heel erg fijn”, zegt Bart.

De fanatieke waterpoloër werd laatst weer herinnerd aan zijn debuut in het eerste elftal. “Ik zag laatst een krantenknipsel met een foto dat ik op mijn 15e al debuteerde. En dat is nu 25 jaar geleden”, gaat Bart verder. Nog altijd speelt hij samen met zijn broer in het eerste elftal. Zijn broertje Niek begon twee á drie jaar later en zit nu 22 jaar bij het waterpolo. 

In de afgelopen 25 jaar speelde VZ&PC één jaar in de eerste klasse, overduidelijk het hoogtepunt voor Bart. “We hebben een jaar in de eerste klasse gespeeld en dat is het hoogste niveau wat we gehaald hebben met VZ&PC. En een ander hoogtepunt is toch wel dat we een aantal jaren in de top van de tweede klasse hebben gespeeld.”

Als bedankje van de afgelopen jaren bij VZ&PC kreeg Bart een badjas en een aluminiumplaat met een foto. “Toen ik veertig werd, heb ik wat jongens van het team uitgenodigd. Toen heb ik een aluminiumplaat met een foto gekregen. En vorige week zaterdag heb ik nog een extraatje gekregen voorafgaand aan de wedstrijd tegen De Mors. Ik kreeg een mooie VZ&PC-badjas met een gouden 25 in lauwerkrans erop. Nu heb ik een unieke badjas”, lacht Bart. “In het bijzijn van het team heb ik dat ontvangen en kreeg ik woordje van de voorzitter. Als vereniging vinden ze het mooi dat er mensen zijn die het voorbeeld zijn voor de jeugd. En nog steeds fysiek fit en genoeg om in het eerste te spelen. Dat zijn mooie dingen om te horen.”

Op veertigjarige leeftijd is Bart nog altijd niet uit het team gespeeld, maar Bart wil de jeugd niet in de weg zitten. “We hebben nu een aantal lichtingen in de jeugd gehad, die niet in aanmerking kwamen voor het eerste elftal. Dat is ook een reden dat ik nog steeds in het eerste speel. Maar nu breken er toch nog wel wat talentjes door en die probeer ik wel te motiveren zodat ze mij kunnen vervangen. Zolang ik nog mee kan komen en de jongens wat kan leren, blijf ik er nog wel bij. Maar ik wil de jeugd niet in de weg zitten.”

Dat Bart het al zolang volhoudt, heeft vooral te maken met de gezelligheid binnen de club. “Wij hebben gezelligheid echt voorop staan met de club, maar we willen toch echt wel presteren. We hebben serieuze trainingen en het is gewoon een leuke groep. Ik heb echt plezier in het spelletje en vind het gewoon een heel mooie sport. Ik ben van plan om het nog wel even vol te houden. Ik wil het dit seizoen nog sowieso een jaartje doen en als het allemaal meezit nog een jaartje.”

“Wat ik de jongeren wil meegeven? Dat ze vooral hard blijven trainen en dat ze zich wel blijven ontwikkelen, maar vooral altijd het plezier erin blijven houden. Dat vind ik zelf het belangrijkste aan de sport. Ik geef nu zelf ook training aan de jongens van Onder 13. En de boodschap die ik ze altijd meegeef, is dat ze plezier blijven houden aan de sport. Maar wel dat ze trainen om er zelf beter van te worden en dat je wedstrijden speelt om te winnen.”

“We zijn een jaar of vijf geleden ook een avond in de week crossfit erbij gaan doen. Met een deel van het eerste team doen we dat op de maandag. En dan trainen we op dinsdag en vrijdag. In totaal trainen we ongeveer 1,5 uur per training en op maandag zitten we een uur op de crossfit. En dat hou ik nog goed vol”, vervolgt Bart, die blij is met de steun die hij kreeg van zijn gezin. “Ik was veel avonden weg. Voor ons gezin is de zaterdag sportdag. Hanneke, mijn vrouw, zit elke thuiswedstrijd op de tribune, mijn kinderen Job (12) en Jana (10) zwemmen en waterpoloën ook beide op zaterdag.”

Ondanks het vele sporten van Bart, raakte hij nooit geblesseerd, maar wat is het geheim daarachter? “Terwijl veel waterpoloërs wel veel schouderblessures hebben, is mij dat altijd bespaard gebleven. Ik heb gewoon altijd met verstand de oefeningen uitgevoerd en op trainingen doe ik niet te gek en gebruik ik mijn verstand. Je moet veel trainen, zodat de spieren het kunnen opvangen.”