Natuur & Milieu

Vogelwerkgroep vindt haas in nestkast

VRIEZENVEEN - De nestkastwerkgroep Het Hexel van de KNNV Vriezenveen was afgelopen week verbaasd om naast drie jonge bosuilen een flinke haas in een nestkast aan te treffen. "Dit komt niet vaak voor", aldus vrijwilliger Dini. "Soms vinden we een enkel konijnenpootje bij een steenuiltje, maar deze vondst is wel uniek te noemen".

De nestkast waarin de Bosuil broedt, bevindt zich met nog zo'n 120 nestkasten op landgoed Het Hexel. Dit is privéterrein, dus het is bijzonder dat de groep haar activiteiten daar mag uitoefenen.

Al sinds 1989 worden de kasten jaarlijks in het voorjaar door een enthousiaste groep vrijwilligers van de KNNV Vriezenveen geïnspecteerd. Broedactiviteiten van o.a. mezen, vliegenvangers en uilen worden geregistreerd en verwerkt in een jaarverslag.

"In november beginnen we al met een schoonmaak- en reparatieronde. De nestkasten worden dan klaargemaakt voor het nieuwe broedseizoen. In het voorjaar zien we dan de eerste vogelkopjes uit hun tijdelijk verblijf steken: een fascinerend gezicht".

Dinsdagavond werden de drie jonge bosuiltjes en de vrouwtjesuil geringd, gewogen en gemeten door Ben Nijeboer. Ze zagen er gezond en weldoorvoed uit. Voor groot en klein die erbij mogen zijn, is dit altijd weer een speciale gebeurtenis.


Kijk voor meer informatie op website: www.vriezenveen.knnv.nl/werkgroep/nestkastenproject-het-hexel